2Doc:

Fighting for Peace

EO

In het hart van de meest gewelddadige buurt in Rio de Janeiro is de Britse ex-boxer Luke Dowdney de eigenaar van boxschool Fight for Peace.

In de meest gewelddadige sloppenwijk van Rio de Janeiro komen schietpartijen dagelijks voor en zijn drugs een eenvoudig middel om te ontsnappen aan de harde realiteit. De Britse ex-bokser Luke Dowdney heeft in deze wijk een boksschool, waarmee hij een alternatief wil bieden aan de jeugd uit de favela. Zo ook aan Sugar en Douglas, zijn slimste en jongste talenten. Kan hij Sugar en Douglas helpen zich een weg te vechten uit de sloppenwijken en hen uit te laten groeien tot internationale kampioenen?

Voor de jonge talenten is het vechten voor hun leven. Ondanks dat Sugar zelf nog een kind is, onderhoudt hij zijn moeder, broers en zussen financieel met het boksen. Hetzelfde geldt voor Douglas. Zijn broer en zus zijn verslaafd aan drugs en leven op straat. Boksen is de enige mogelijkheid voor hen om hun familie met kleine stapjes uit de armoede te helpen. Sugar: “Als ik meer geld ga verdienen, help ik mijn familie uit de favela te verhuizen. Hopelijk naar een plek waar nooit meer wordt geschoten.”

Medaille
Met de Nationale Jeugdkampioenschappen in aantocht, trainen Sugar en Douglas hard om medailles te kunnen winnen. Deze zijn erg belangrijk, want met elke medaille die ze halen, stellen ze de financiering van de overheid een stukje veiliger. En met deze financiering kunnen ze hun familie onderhouden. De twee strijden om te overleven in een harde wereld met voortdurende ontberingen: zelfs een fatale schietpartij in hun straat en de terugkeer van de vermiste zus van Douglas kunnen hun voorbereidingen niet storen.

Investeren in vrede
“Vrede komt niet uit de loop van een geweer, vrede bereik je alleen door het gesprek aan te gaan en te investeren”, legt Dowdney uit. In een wijk die beheerst wordt door bendes en corruptie, en waar te vaak onschuldige kinderen het slachtoffer zijn van geweld, biedt Dowdney’s club een klein sprankje hoop. Voor kinderen zoals Sugar en Douglas is boksen het één van de weinige alternatieven naast een leven vol misdaad. Deze opmerkelijke documentaire geeft een ontroerend inzicht in hun strijd en levert bovendien een ontnuchterend beeld van het leven dat zich afspeelt aan de rand van Rio’s Olympische dorpen.

Regie: Joost van der Valk en Mags Gavan

Meer sportdocu's