2Doc:

No Rio e No Mar

EO

Documentaire over twee strijdbare vrouwen uit de vissersgemeenschap die het opnemen tegen de vervuilende industrie en lakse overheid.

Dinsdag 19 juli om 22.40 uur op NPO2

No Rio e no Mar, Portugees voor 'op de rivier en op zee!', is de veelzeggende strijdkreet van de bewoners van het eiland Ilha de Maré in de Allerheiligenbaai in Brazilië. Het paradijs waar deze vissersgemeenschap woont, wordt bedreigd door de activiteiten van Petrobras: een groot, door de staat gecontroleerd bedrijf dat gas en olie wint rond en op het eiland. De visstand daalt met de dag en de wateren zijn verontreinigd. De documentaire vertelt het verhaal van Eliete Paraguaçu en Marizelia 'Nega' Carlos Lopes, twee strijdbare vrouwen uit de vissersgemeenschap die het opnemen tegen de vervuilende industrie en lakse overheid. Samen met Marcos Brandão, jurist van de bond voor vissers, starten zij een volksprotest.

Meer over Brazilië

In aanloop naar het WK-voetbal van 2014 volgde filmmaker Maria Ramos in São Paolo drie mannen met verschillende achtergronden: een econoom, een fabrieksarbeider en een vakbondswoordvoerder.

De favela Heuvel van Plezier in Rio de Janeiro is jarenlang geregeerd door drugsdealers. In aanloop naar het Wereld Kampioenschap 2014 neemt de Vredespolitie het gezag over om de rust en veiligheid in de sloppenwijk te herstellen. Accepteren de bewoners dit? En lukt het ze samen met deze nieuwe ‘bezetter’ dit doel te bereiken?