2Doc:

The Kids Grow Up

VPRO

Filmmaker Doug Block heeft zijn dochter haar hele leven gefilmd en nu gaat zij het huis uit om te studeren. Een documentaire over vaders en dochters, opvoeden en loslaten en het legenestsyndroom.

Doug Block staat bekend om zijn zeer persoonlijke documentaires. In 51 Birch Street wroet hij in het huwelijk van zijn ouders nadat zijn moeder is overleden. The Kids Grow Up (2009) gaat over zijn enige kind, dochter Lucy, en haar laatste schooljaar. Ze gaat bijna het huis uit en Block beseft hoe moeilijk hij het vindt om haar te laten gaan.

Aangezien haar vader haar van kleins af aan gefilmd heeft, komt de hele jeugd van Lucy voorbij. Hij had ook de gewoonte om haar te interviewen. ‘Heb je een gelukkige jeugd gehad?’ vraagt hij. ‘Ik ben nog een kind,’ antwoord de kleine Lucy wijs. ‘Dit ís mijn jeugd.’

Extra info bij deze documentaire

De film is soms pijnlijk om te zien en vader Block, die meer moeite heeft met opgroeien dan zijn dochter, komt er niet altijd goed vanaf. Maar daardoor zegtThe Kids Grow Up wel veel over opvoeden, vaderschap en afscheid nemen.

Lucy’s moeder Marjorie fungeert als het geweten van de film. ‘Als Lucy dit straks allemaal moet verwerken in therapie, heeft ze in elk geval beelden om haar psycholoog te laten zien wat voor vader jij bent,’ zegt ze.

Meer zoals The kids grow up