3Doc:

Becoming Zlatan

VPRO

Op 4 juni 2023 kondigde de Zweedse Zlatan Ibrahimovic het afscheid van zijn professionele voetbalcarrière aan. In deze documentaire zie je de opkomst van de voetballer die door vele hoogtepunten en een onaantastbaar zelfvertrouwen een 'goddelijke status' wist te behalen.

Over deze documentaire

Uniek archiefmateriaal laat een jonge Zlatan zien, die openhartig vertelt over zijn leven. De film volgt hem van dichtbij, vanaf zijn debuut bij Malmö FF in 1999, via een turbulente tijd bij Ajax naar zijn definitieve doorbraak bij Juventus in 2005.

Becoming Zlatan is een coming-of-age film over de complexe weg die de jonge, begaafde en  getroebleerde voetballer aflegt om uiteindelijk een ster te worden in de internationale voetbalwereld. Maar ook de immense verwachtingen die op hem werden gelegd. Zo ook zijn eigen vader die tegen de 18-jarige Zlatan zegt dat hij niets voorstelt: “je bent niks bijzonders zonder internationaal succes.”

Met zijn uiteindelijke doorbraak in Italië gaan de deuren dicht en begint Zlatan zijn persoonlijk leven volledig af te schermen. Voetbalsuperster Zlatan Ibrahimovic is een mysterie, maar in dit verhaal laat hij voor het eerst een glimp zien van wie hij is en tot wie hij later zou uitgroeien.

Interview met regisseurs Magnus & Fredrik Gertten tijdens IDFA 2015

Pieter van der Wielen spreekt met de regisseurs Magnus en Fredrik Gertten, die door middel van deels door henzelf gedraaide archiefbeelden, een coming-of-age portret van de superster maakten.

De gebroeders Gertten waren tijdens IDFA 2015 te gast bij het vpro-programma Inside IDFA. Daphne Bunskoek sprak met hen over hun film Becoming Zlatan.

Een elftal documentaires

In de media

Meer sportdocumentaires