Nienke van Boom (19) vertelt aan de telefoon, vanaf muziekfestival Rock Werchter in België, over de betekenis van muziek voor de kinderen van muziekschool Superar in Srebrenica.
Door Stan van Kesteren
Hoe kwam je op het idee om een documentaire te maken over Superar?
“Ik had van tevoren research gedaan en ik moest alvast een script schrijven. Dat was heel lastig, want ik wist niet wat ik zou aantreffen. Ik wilde iets met muziek doen. Ik had de muziekschool wel gezien, maar de website was in het Bosnisch. Toen ik in Srebrenica was en mijn plan om een documentaire over muziek te maken uitlegde aan de bewoners, zeiden ze dat ik absoluut bij de muziekschool moest gaan kijken. Bij de muziekschool bleken de mensen heel goed Engels te spreken, en de muziekschool een mooi project te zijn.”
Wat betekent Superar voor de kinderen daar?
“De basisscholen zijn daar elke dag al om één uur ’s middags dicht, en er is verder niet veel te doen in Srebrenica. Er zijn geen voetbalveldjes of speeltuinen. Superar is een soort buurtcentrum, waar ze elke dag kunnen komen. Ze kunnen er lunchen met vriendjes en vriendinnetjes.”
“De kinderen krijgen er zowel individueel als in groepen les. Ze kunnen er piano of gitaar leren spelen. Het biedt hen perspectief en laat hen zien: er is meer dan Srebrenica en de leegte die ik hier zie.”
Je begint de documentaire met een quote van Nietzsche, “Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn”. Waarom juist dat citaat?
“Ik zat twee dagen lang in de bus met de kinderen en de directeur van Superar. Ik had interessante gesprekken met hem en in één daarvan noemde hij die quote. Waar het om gaat is: zonder muziek kunnen we niet verder. Dat geldt voor mij ook. Ik ben opgevoed met muziek en het is een soort steun voor mij. Door de oorlog heeft muziek in Srebrenica nog meer betekenis.”