Makers van Morgen

Jett Rebel: Ready for Takeoff

VPRO

Harm Rieske (28) studeerde afgelopen zomer af met zijn documentaire 'Jett Rebel: Ready for Takeoff'. Nu, een kleine maand nadat Jett Rebel (Jelte Tuinstra) besloot geen interviews meer te geven, verschijnt de documentaire op NPO Doc. Waarom besloot Rieske de muzikant Jett Rebel te filmen?

Door: Wieneke van Koppen

How it all began
Als muziekliefhebber en student aan de filmacademie besloot Harm Rieske deze zomer een film te maken over gitaren aan de hand van een muzikant, Jett Rebel. Hij vertelt hoe dit idee ontstaan is: ‘’Op een avond dronk ik met vrienden een biertje in café Dwaze Zaken in Amsterdam. Ik vertelde een vriend -die ook al jaren muziek maakt- over een eigenaardige stemming op mijn gitaar. Ik bedacht toen dat het heel gaaf zou zijn om een documentaire te maken over de klank van een gitaar.’’ Rieske kwam in contact met gitaarbouwer Sjak Zwier, een man met ontzettend veel kennis over zijn vak, die tijdens zijn werk de ene na de andere interessante filosofie uitspreekt.


Vervolgens hoorde Rieske vervolgens ook over Jett Rebel: een jonge muzikant die steengoed gitaar speelt en het bovendien heel leuk doet voor de camera. Hij had op het moment dat Rieske hem leerde kennen nog geen plaat uitgebracht en was nog relatief onbekend. Omdat Rieske zowel Jett Rebel als Sjak Zwier graag in zijn documentaire wilde hebben, was het spannend toen de crew hen voor het eerst samen ging filmen, ze wisten niet hoe de klik zou zijn. Tuinstra ging bij Zwier op bezoek voor een gitaar en de chemie tussen de twee excentrieke figuren zat gelukkig helemaal goed. Jelte Tuinstra gaat in de documentaire regelmatig op bezoek bij de gitaarbouwer. Zwier spreekt in die scènes met Jett Rebel over muziekinstrumenten, de muziekindustrie en de reden om muziek te maken. Zo vertelt hij aan Tuinstra: ‘’Als je op je eigen zolderkamer genie gaat zitten wezen, weet je zeker dat er niks gebeurt. Maar succes is een raar ding hè, als je er maar plezier in hebt!’’

Spelend door het leven
Een maand lang volgde de crew mee de veelbelovende Jelte Tuinstra: door zijn huis, bij Sjak Zwier, door de studio’s, bij optredens en bij zijn vrienden. Rieske en zijn medestudenten hebben geprobeerd de drang naar succes van Jett Rebel weer te geven in Jett Rebel: Ready for Takeoff. Ze lieten dit zien door hem bijvoorbeeld te filmen wanneer hij zijn oude gitaren laat zien. Op deze momenten blikt hij terug op zijn jeugd en vertelt hij op welke gitaren hij allemaal gespeeld heeft. Hij begon op een spotgoedkope gitaar die het ‘’van de trap gooien niet waard was, want dat zou de trap beschadigen’’ en was vastberaden om beter te leren spelen. Hij spreekt over de band die hij met zijn gitaren heeft en in welke periode hij op welke gitaren gespeeld heeft.


Rieske geeft aan dat het filmen van en met Tuinstra een erg leuk proces was: ‘’Jett Rebel speelt de hele dag door een andere versie van zichzelf: wanneer hij make-up opdoet, als hij op het podium springt, maar ook als hij geïnterviewd wordt. Het is zijn way of being en dat zie je terug in de film. ’’ Tegelijkertijd geeft Rieske aan dat het verfrissend was om Tuinstra ook bij zijn familie te zien: ‘’hij werd op die momenten vaak rustiger en was ineens gewoon de zoon van..’’

Een tweede documentaire over Jett Rebel
Vlak nadat Jett Rebel: Ready for Takeoff was uitgekomen, verscheen de documentaire Who The Fuck Is Jett Rebel? Rieske vertelt: ‘’Het is interessant om te zien hoe Tuinstra zich ontwikkelt gedurende de twee films. Dingen die je in Who The Fuck Is Jett Rebel? hoort, waren tijdens het maken van onze documentaire ook al aan het borrelen bij Tuinstra.’’ Deze punten heeft Rieske juist niet aangestipt in zijn documentaire, daarin ligt de focus op de manier waarop een beginnende muzikant naar succes streeft, gitaren en de manier waarop een gitaarbouwer en een muzikant samenwerken.

Rieske ontdekte ook tijdens het filmen dat Tuinstra speelde met de verwachtingen van mensen bij zijn suggestieve naam. Op dit moment was dit nog minder een worsteling dan toen Who The Fuck Is Jett Rebel? gefilmd werd. Rieske: ''Het was te voorzien dat Jelte hiermee in een strijd zou komen. Ik snap ergens wel dat hij geen interviews meer geeft, al vind ik de beslissing om helemaal geen interviews meer te geven persoonlijk wel wat rigoureus. Hij had bijvoorbeeld ook alleen nog maar interviews kunnen geven over zijn muziek.’’

Toekomst
Na het maken van de documentaire over Jett Rebel heeft Rieske een korte pas op de plaats genomen. Momenteel is hij bezig met het ontwikkelen van een experimentele dansfilm waarin de ouders van het hoofdpersonage, een jong meisje, continu verhuizen. De gevolgen daarvan worden subtiel getoond in de film. Dit verhaal (dat nu nog niet af is) is geïnspireerd op de jeugd van Rieske en zijn zusje. Ook wil hij meer muziekdocumentaires gaan maken. Films over zware onderwerpen hebben niet zijn directe voorkeur: Rieske wil met zijn documentaires liever een glimlach op het gezicht van de kijker toveren, zoals hij ook in Jett Rebel: Ready for Takeoff doet. 

afleveringen

Meer muziekdocumentaires