Makers van Morgen

De G van hockey

VPRO

Hockey staat over het algemeen bekend als een elitaire sport. Iedereen heeft een duidelijk beeld voor zich wanneer er wordt gesproken over hockeymeisjes en -jongens. Maar in ‘De G van hockey’ volgen Liza Sophie de Boer en Cedric van der Ploeg een team van de Amersfoortse Mixed Hockeyclub dat net even anders is.

Door: Stefan Kruszel

Extatisch
“Toen we voor de eerste keer gingen kijken op een training van het gehandicaptenteam van hockeyvereniging AMHC waren we bijna extatisch.” Liza en Cedric zochten naar een geschikt onderwerp voor een documentaire die ze voor een speciaal project binnen de opleiding journalistiek moesten maken. Via de bijbaan van Liza hoorden zij over het G-hockeyteam en bedachten dat dit wellicht een geschikt onderwerp voor een documentaire zou kunnen zijn. Ze besloten ter oriëntatie te gaan kijken bij een training van het team. De sfeer op de training was zo goed dat ze besloten dat het een feel-good documentaire moest worden.
 

Via trainster Rosemarie vroegen de jonge makers toestemming aan de club en de betrokkenen. “Iedereen was meteen enthousiast en wilde meedoen. Misschien vooral omdat wij een positieve film wilden maken en het stereotype beeld over zowel hockey als gehandicaptensport wilden doorbreken.” Liza en Cedric hadden geen vastomlijnd script toen ze begonnen. “We hebben eigenlijk alles op gevoel gedaan.” vertelt de 22-jarige Liza. Dat betekent echter niet dat ze niet goed hadden nagedacht over wat ze wilden laten zien. “We hebben wel lijntjes getrokken, maar ze zelf niet ingekleurd.” Verduidelijkt Cedric.

Robbie en Jannick
De G van hockey schetst een portret van twee vrolijke levenslustige jongens die met hun eveneens goedlachse teamgenoten toewerken naar de wedstrijd tegen het G-team van Almere. In de film volgen we de twee hoofdrolspelers Robbie en Jannick. Twee jongens met een geestelijke handicap die, behalve dat ze teamgenootjes zijn, ook bij elkaar in de klas zitten. We zien de jongens in hun thuissituatie, op de training en in de klas. Zowel op het veld als in de les waar ze moeilijke woorden moeten opzoeken in een woordenboek, kenmerken de twee zich door een tomeloze energie. Ook de ouders van Jannick en Robbie komen aan het woord. Zij vertellen over hun zoons en hoe zij in het leven staan. Hun positieve instelling, maar ook de moeilijkheden waar zij in het dagelijkse leven tegenaan lopen.
 

De yell voorafgaand aan de topper tegen Almere

Campusdoc
De documentaire is gemaakt voor Campusdoc. Een extra-curriculair project dat één keer per jaar wordt aangeboden op de Hogeschool voor de Journalistiek in Utrecht. Om hieraan deel te nemen moesten Cedric en Liza als duo een selectieprocedure doorlopen waarbij zij op basis van hun idee werden toegelaten. Vervolgens kregen zij in New York gedurende twee weken diverse masterclasses in verschillende disciplines van het documentairevak. Zo bekwaamden zij zich onder andere op het gebied van belichting en storytelling.
 

Toeval
Dat Cedric en Liza een duo vormden was eigenlijk heel toevallig. De meeste studenten die zich hadden ingeschreven voor de selectieprocedure waren er al heel lang mee bezig en wisten al heel lang met wie ze dit wilden doen. Cedric en Liza kenden elkaar voorafgaand aan Campusdoc nog niet zo goed en kwamen eigenlijk bij elkaar uit omdat de meeste anderen al een partner hadden. Desalniettemin zijn ze nu achteraf heel erg blij dat zij dit samen hebben gedaan omdat de samenwerking bijzonder goed verlopen is. “We hebben een korte aanloopperiode gehad waarin we aan elkaar moesten wennen. Maar al vrij snel raakten we op elkaar ingespeeld.” Aldus de jonge makers.

“Als je zo intensief met elkaar samenwerkt leer je elkaar ook heel goed kennen. In de periode van drie maanden die we nodig hadden om de film te maken gingen we zo veel met elkaar om dat het bijna leek alsof we een relatie hadden.” Grapt Liza. “Terwijl alle andere duo’s die deelnamen aan Campusdoc wel eens ruzie met elkaar hadden, was het bij ons eigenlijk alleen maar heel gezellig.” Vult Cedric aan.

De twee studenten zijn dan ook voornemens om ooit nog een keer samen een documentaire te maken. "We zitten nog vol met ideeën. Het ontbreekt ons op dit moment alleen aan tijd.”

Liza Sophie de Boer en Cedric van der Ploeg zitten beide in het laatste jaar van de opleiding journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Beiden moeten nog een stage lopen en afstuderen.