Ingeborg Beugel, NCRV, 2014

Uitgebloe(i)d

NCRV

Zoals zoveel vrouwen, overviel het programmamaakster Ingeborg Beugel (53) volkomen. Ze was geïrriteerd, in de war, depressief, onhandelbaar en had geen zin meer in seks. Ze herkende zichzelf niet meer en dacht dat ze gek werd. Beugel ging alleen wonen en nam er naast haar vaste partner een man bij. Veel te laat kwam Beugel er achter dat deze ingrijpende veranderingen in haar leven te maken hadden met iets waarvan ze dacht dat het háár nooit zou overkomen: de overgang. Tot haar eigen verbazing was Beugel totaal niet voorbereid en wist ze er bijna niets van.

Waarom is de overgang nog steeds een taboe en durven maar weinig vrouwen er openlijk over te praten? Terwijl meer vrouwen dan ooit in die levensfase zitten: meer dan 1,6 miljoen. Heel vroeger gingen veel vrouwen vóór of rondom de overgang dood, tegenwoordig komt de overgang op de helft van hun leven. Omdat de meeste vrouwen werken, krijgen niet alleen partners en kinderen, maar ook collega’s en werkgevers ermee te maken.

Ingeborg Beugel gaat in de NCRV-documentaire Uitgebloe(i)d? op zoek naar antwoorden op vragen die iedereen heeft, maar bijna niemand durft te stellen. Is de overgang een wreed natuurverschijnsel waar vrouwen zich alleen maar in kunnen schikken? Of is het leed wel degelijk te overzien en te bestrijden?

Beugel neemt de kijker in Uitgebloe(i)d? mee langs alle stadia van de overgang. Ze bezoekt specialisten, haar eigen moeder, vriendinnen, topvrouwen en bekende Nederlanders. Uitgebloe(i)d? is een ontwapenende en zeer persoonlijke film waarin Beugel de kijker niet alleen een onverbloemd inkijkje in haar eigen leven geeft, maar ook laat zien hoe groot de impact van de overgang is op het leven van bijna iedere vrouw.

Nieuw: Interviews met hoofdpersonen

In de nieuwe serie De hoofdpersoon op Holland Doc 24 gaat het om de vraag hoe de hoofdpersoon van een documentaire terugkijkt op het filmproces. Herkent hij of zij zich in het beeld dat de documentaire van hem of haar geeft? En hoe is het om een gedeelte van je persoonlijke leven te delen met een groot publiek?

In de eerste aflevering van De hoofdpersoon spreekt interviewster Sarina Vitta met documentairemaakster Ingeborg Beugel, maker en hoofdpersoon van de NCRV documentaire Uitgebloe(i)d?. In deze zeer persoonlijke film over de vrouwelijke overgang geeft Beugel een onverhuld inkijkje in haar eigen leven.

Maandag 3 maart direct na Uitgebloe(i)d? om 21.52 uur op Holland Doc 24

Kijk ook: