Peter Bosch, NCRV, 2013

Nachtvlinder, de laatste dagen van Priscilla

NCRV

In NCRV Dokument een portret van de jonge Amsterdamse Priscilla die lijdt aan een terminale ziekte en zichzelf op haar 26e verjaardag euthanasie 'cadeau' doet. Vanaf haar zestiende weet Priscilla dat ze erfelijk belast is met dezelfde ziektes als haar moeder. Ze wil zichzelf deze lijdensweg besparen en verdiept zich al jong in de mogelijkheden van euthanasie, voor als de tijd daar is.

Ondertussen geniet Priscilla enorm van het leven en viert ze iedere dag (en nacht). Ze is bekend en geliefd in het uitgaansleven rond het Leidseplein waar haar bijnaam ‘Vlindertje’ is. Ze heeft veel vrienden en vriendinnen die haar steunen terwijl ze zich met zijn allen voorbereiden op haar naderende dood. Priscilla geeft vlak voor haar euthanasie een spetterend verjaardags- en afscheidsfeest. Daarna gaat ze, zoals ze het zelf zegt, ‘naar haar moeder toe’.

Nachtvlinder
is het portret van een jonge vrouw die bewust kiest voor euthanasie. Priscilla: "Ik wil vrolijk uit het leven stappen op mijn manier. Ik word liever 26 en dat ik als mezelf het leven verlaat dan dat ik 30 word na een lijdensweg". De documentaire laat zien hoe Priscilla tot haar keuze is gekomen en hoe ze met anderen naar de euthanasie toeleeft. Haar vrienden en vriendinnen hebben het moeilijk met haar keuze maar respecteren haar en steunen Priscilla tot het einde. Haar tweede moeder, de Amsterdamse marktkoopvrouw Tante Mar, heeft er vrede mee. "Ik ben heel dankbaar dat de artsen hebben toegestemd, anders had het wel eens raar kunnen lopen. Dit is zoals Priscilla het wilde".

Andere films over euthanasie: