NCRV Dokument

Een dansend hart

NCRV

Niek is 23 jaar, zwaar lichamelijk gehandicapt en beroemd. Een dansend hart gaat over het fenomeen Niek Zervaas die communiceert met de wereld.

Hij wordt de eerste 18 jaar van zijn leven als achterlijk gezien, omdat hij niet kan praten. En zo wordt hij ook behandeld. Hij wordt bij de kinderopvang op de gang gezet, in een ziekenhuis willen ze hem morfine toedienen omdat hij toch niet zoveel waard is en in zijn bijzijn wordt tegen zijn ouders gezegd dat het een straf is om een zoon als hem te hebben. Wanneer Niek zich met behulp van een in Amerika ontwikkelde techniek verstaanbaar weet te maken, blijkt hij echter zeer intelligent te zijn en een rijke, innerlijke wereld te hebben.

Niek heeft niet alleen een rijk innerlijk gemoedsleven, hij wil andere mensen helpen met hun spirituele vragen. Niek schrijft nieuwsbrieven, een boek en hij geeft lezingen. Aangetrokken tot het wonder bezoeken steeds meer mensen zijn bijeenkomsten en lezen zijn nieuwsbrieven. Zijn ouders, die liefdevol voor hem zorgen, staan versteld. Maar ze zijn ook verdeeld over de tumultueuze ontwikkelingen rond hun zoon. De vader van Niek heeft twijfels. Hij heeft de nieuwe communicatietechniek niet nodig omdat hij precies weet wat Niek hem wil zeggen. Daarnaast wil hij niet dat het huis een bedevaartsplaats wordt.

Op filmmaker Rishi Chamman heeft Niek grote indruk gemaakt: “Niek heeft van zijn beperking zijn kracht gemaakt. Die jarenlange stilte heeft iets opgeleverd. Hij kijkt anders. Hij zegt ‘Kijk met de ogen van je hart’. Het is een intuïtieve manier van kijken. Alle etiketten vallen weg.”

Regisseur: Rishi Chamman