Don't shoot the messenger (NCRV Dokument)

Don't shoot the messenger - de idealisten van Occupy

NCRV

In oktober 2011 slaat een groep mensen, naar internationaal voorbeeld, een tentenkamp op op het Beursplein in Amsterdam: Occupy Amsterdam. Drie maanden lang bivakkeren actievoerders van allerlei pluimage op het plein. Een spontaan protest, zonder leiders of programma, dat als een veenbrand over de wereld ging.

De documentaire Don’t shoot the messenger is een uniek verslag van Occupy Amsterdam waarin te zien is hoe deze stadscamping zich ontwikkelt. Occupy groeit al snel uit tot een plek met concerten, debatten en gratis eten voor iedereen die zich meldt. Het is ook een experiment met een andere kant: Occupy trekt daklozen en alcoholisten en treiterende studenten aan. Nog voor de kerst wordt het kamp ontruimd en lijken alle sporen van het spontane protest gewist. Maar Occupy heeft iets in gang gezet. Vier totaal verschillende mensen worden tijdens en na de actie gefilmd. Geert, Rick, Elke en Willem hebben uiteenlopende zorgen over de economie, de planeet of de democratie maar delen een gemeenschappelijk doel: ze willen de wereld in beweging brengen.

De vier idealisten worden ook na Occupy gevolgd en geven aan wat er twee jaar later over is van hun idealen. Verhalen van hoop en teleurstelling en vooral van een zoektocht naar manieren om veranderingen in gang te zetten.

Don’t shoot the messenger is gemaakt door een bijzonder collectief van filmmakers die voor dit project de handen ineen hebben geslagen: Aliona van der Horst, Fabie Hulsebos, Suzanne Raes, Hens van Rooy, Sanne Rovers, Mario Steenbergen en Yan Ting Yuen.

Regisseur: Aliona van der Horst e.a