Frans Bromet, NCRV, 2014

Brandend verlangen

NCRV, NTR

De eerste sigaret. Het begint zo onschuldig, onbezonnen en onbezorgd. Als een kalverliefde waarvan je de gevolgen nog niet overziet. Want de prille liefde groeit uit tot een verslaving met alle gevolgen van dien, die helaas vaak ook het begin van het einde inluidt.

NCRV 2doc: Brandend verlangen is een film van documentairemaker Frans Bromet over rokers. Ooit zijn ze ermee begonnen. Omdat het zo stoer stond op het schoolplein, omdat de mens eigenwijs is en alles wat niet mag toch een keer wil uitproberen. Het wordt een gewoonte. ‘s Ochtends vroeg bij de koffie, op een feestje, in de pauze op het werk. Het gaat je leven beheersen. Je bent de hele dag bezig met het ‘inplannen’ van de momenten waarop je kan roken. En dan blijkt dat je ziek bent. Longkanker. Eén van de dodelijkste kankers op dit moment en in 90% van de gevallen veroorzaakt door roken.

Bromet zoekt de rokers op en praat met hen over hun leven waarin roken zo belangrijk was. Het bracht troost, afleiding en gezelligheid. Het maakte rustig en ontspannen. Roken werd een tweede natuur; in de auto - met de baby achterin, vlak voor het douchen, na het vrijen. Soms wel drie pakjes per dag. Er was altijd wel een reden om er één op te steken. Cilly (60), sinds twee jaar longkankerpatiënte: “Ik heb van elke sigaret genoten. Dat moment dat je ‘s ochtends wakker wordt en het pakje sigaretten al op je nachtkastje ligt, heerlijk.”

Realiseerden zij zich dan niet dat roken zo verslavend en schadelijk is? Judith (62), sinds negen jaar longkankerpatiënte: “Ik zei altijd, ik moet toch ergens aan doodgaan. Bovendien eet ik verder gezond. Maar zo werkt het uiteindelijk niet, helaas”. Pogingen van de rokers om te stoppen met roken lopen steevast op niets uit.

De rokers proberen zo goed en kwaad als het gaat om te gaan met de gevolgen van hun verslaving. Waar het voorheen afleiding en troost bood, is het nu een bron van verdriet, schaamte en isolement. “Maar je hebt toch ook gerookt?,” is een veelgehoorde reactie uit de omgeving van longkankerpatiënten. “Die mensen hebben blijkbaar geen idee hoe verslavend roken is,” zegt Simone (47), sinds één jaar longkankerpatiënte. “Zo ben ik drie weken na de operatie weer begonnen met roken. Om te kijken of je nog kunt roken als je geopereerd bent aan longkanker. En dat kon ik heel goed.”

Brandend verlangen is een caleidoscopische en intieme vertelling waarin rokers spreken over hun grote liefde, de sigaret. En wat het roken hen bracht maar vooral heeft afgenomen. Zij leven in reservetijd. De liefde is onomkeerbaar gebleken.

Uitzending:

ma 31 mrt 2014 - ned 2 - 20.55 uur

Kijk ook: