IKON documentaire

Een klein gebaar

IKON

Wanneer Hilde Back in de jaren '80 besluit een Keniaanse student te sponsoren, staat ze daar niet lang bij stil. Ze verwacht niet dat ze er ooit iets van zal horen. Maar Chris Mburu, de jongen die ze steunde, denkt nog dagelijks aan haar. Hij is inmiddels mensenrechtenadvocaat bij de VN.

Zonder Hilde's steun was hij nooit in staat geweest de middelbare school af te maken. Geïnspireerd door Hilde's genereuze gebaar start hij een studiebeursproject voor getalenteerde kinderen uit zijn eigen dorp, van wie de ouders het schoolgeld niet kunnen betalen.

Nu hij zich er meer in deze vorm van hulpverlening verdiept, ontdekt Chris Mburu tot zijn schrik hoe zwak het openbare onderwijs in Kenia is geworden. Bijna geen van de leerlingen, die door de onderwijzer aan Chris zijn voorgedragen, slaagt voor het landelijke toelatingsexamen.

Als tegelijkertijd na tumultueuze verkiezingen een golf van etnische geweld door het land spoelt, realiseert Chris zich dat het gebrek aan kennis de grootste vijand is van vrede en vooruitgang in z'n land. Onderwijs is nog nooit zo belangrijk geweest en dat vraagt om onconventionele oplossingen.

Regisseur: Jennifer Arnold