Holland Doc

Beyond the Game

HUMAN

Beyond the Game volgt ‘Sky’ en ‘Grubby’, twee topspelers van het computerspel Warcraft, in de aanloop naar en tijdens het Wereldkampioenschap in Seattle. Beiden zijn de idolen van een hele generatie gamers. De film toont de weg naar de top en de onsterfelijke roem in de cyberwereld. Maar ook de offers die daarvoor moeten worden gebracht.

Hd beyond the game

De 19-jarige Li Xiaofeng verlaat zijn familie om in Beijing onder de naam Sky professioneel gamer te worden. Hij is een typisch Chinese speler: hard werkend en bereid om zijn leven in dienst te stellen van het verbeteren van zijn spel. Hij vindt zichzelf te langzaam en weet dat hij harder moet werken dan anderen om dit te compenseren. Minstens twaalf uur per dag oefent hij. Zijn ouders hoopten dat hij dokter zou worden. Moeder: “Hij wou niet luisteren. Soms sloeg ik hem met een stok maar hij bleef die spelletjes spelen, echt een koppig kind.” Dorpsbewoners verbazen zich inmiddels over de carrière van Sky en zijn verworven rijkdom.

Wereldkampioen Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen (22) toont zich een indrukwekkend rustige speler. Hij wordt beschouwd als de artiest van het spel, met een bij tijden filosofische benadering. Thuis in Nieuwegein spreekt hij in de keuken met zijn moeder over welke toernooien haalbaar zijn. Met zijn Chinese vriendin bereist hij de hele wereld. Voorwaarde voor een verblijf is wel dat hij kan beschikken over heel snel internet. ”De ping moet goed zijn.”
Na een wedstrijd evalueren ze zijn speelstijl in cybertaal, voor buitenstaanders een geheimtaal over Humans, Orcs en het opgeven van expansie om een hoofdbasis te verwoesten.

Na vele toernooien en demonstratiepartijen treffen Sky en Grubby elkaar uiteindelijk op het Wereldkampioenschap Cybergames in Seattle.

Met gebruikmaking van technieken uit de game-wereld biedt de film inzicht in deze bij de jeugd mateloos populaire industrie en in de psyche van de spelers.

Een coproductie van Dieptescherpte en HUMAN
Regie: Jos de Putter