Verpleegpost Spanje & Bekend maakt bemind, afl. 8

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire 'Verpleegpost Spanje' van Annemiek van der Laan en de achtste aflevering uit de Minidoc-reeks 'Bekend maakt bemind' te beluisteren. 'Verpleegpost Spanje' portretteert verpleegkundige Erwin Honkoop die in 2004 aan de Spaanse Costa Brava zijn Verpleegpost Spanje opende. Hij biedt zieke Nederlanders de kans toch naar Spanje op vakantie te kunnen. In 'Bekend maakt bemind' raken twee mensen die elkaar niet kennen in gesprek.

Verpleegpost Spanje

Annemiek van der Laan, NPS

Ziek zijn en toch naar Spanje op vakantie? Sinds Erwin Honkoop in 2004 zijn Verpleegpost Spanje opende aan de Costa Brava kan dat. Inmiddels maken ook Nederlanders die permanent in Spanje verblijven of daar overwinteren gebruik van zijn diensten. En maakt Erwin het ook voor terminaal zieken mogelijk nog een laatste keer van de Spaanse zon te genieten.

De Amsterdamse verpleegkundige Erwin Honkoop gaf in Nederland alles op, ook zijn carrière in het Academisch Medisch Centrum en vertrok op de bonnefooi naar Barcelona. En eenmaal in Spanje wist hij waar zijn idealen lagen. Programmamaker Annemiek van der Laan volgt Erwin Honkoop tijdens zijn bezoeken aan patiënten. Ze is aanwezig bij Erwins laatste bezoek aan een patiënt die vlak na de opnames onverwacht snel overlijdt. Ze spreekt met hem over het benauwende gevoel dat hem in Nederland overviel en over zijn behoefte aan ruimte, zon en de warmte van de mediterrane mens.

Verpleegpost Spanje

Bekend maakt bemind, afl. 8 - Minidoc

Een serie van Ant Haima, Margot de Nooijer en Leo Knikman, NPS

Zet twee mensen die elkaar niet kennen aan een tafeltje, geef ze een drankje en luister naar wat ze elkaar te vertellen hebben.