Schatgraven

Radio Doc

HUMAN

Dat boodschappen doen op een doordeweekse dag tot een onderzoek naar het Nederlandse landschap en zijn inwoners kan leiden, ondervond Elsbeth Dijkstra, de maakster van deze documentaire, toen zij in de supermarkt een bloemkool kocht.

Schatgraven

Thuis bij het schoonmaken vond zij middenin, geheel vergroeid in de roosjes een trouwring. Een gewone gouden trouwring: beetje gekrast en een verkleining met de initialen J.D.–6–’25. Deze bizarre vondst bracht de herinnering terug aan de onverklaarbare verhalen over geesten en gebeurtenissen van het kleine Zwitserse dorpje waar Dijkstra's familie vandaan komt.

In het keurig ingedeelde Nederlandse landschap zoekt de maakster naar de magie, maar ook naar de eigenaar van de trouwring. In korte ontmoetingen met verschillende mensen die deel zijn van de weg die de bloemkool naar de supermarkt heeft afgelegd, krijgt de maakster niet alleen aanwijzingen waar zij de eigenaar van de trouwring zou kunnen vinden, maar vindt zij ook overgeleverde verhalen van Nederland: deze trouwring blijkt niet de enige te zijn die rondzwerft in het schijnbaar rechtlijnige landschap.

Schatgraven maakt deel uit van het project 'Ogen dicht, oren open' waarbij documentaire(film)makers radio maken.

Regie: Elsbeth Dijkstra en Berry Kramer, Human 2004