Hectometerpaaltje 64,4

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radio Atelier spreekt verslaggever Koos Noppen met getuigen en andere betrokkenen van het ongeluk tijdens Nederlands langste avondspits ooit op 25 november 2005 toen een 42-jarige man van de Lekbrug viel. Het ongeluk vond plaats bij hectometerpaaltje 64,4.

Radioatelier Hectometerpaaltje 64,4.

In 'Hectometerpaaltje 64,4' maakt verslaggever Koos van Noppen een reconstructie van het drama dat in 2005 plaatsvond op de snelweg A27.

Door storm en winterse buien ontstond op vrijdag 25 november 2005 de langste Nederlandse avondspits ooit: om zes uur ’s avonds stond er een file van 802 kilometer die pas tegen half zes zaterdagmorgen was opgelost. Tijdens dit beruchte weekend, ook wel het weekend van het 'verkeersinfarct' genoemd, viel een 42-jarige inwoner van Vianen van de Lekbrug. Het gebeurde toen hij een vrachtwagenchauffeur te hulp wilde te schieten, die op de andere weghelft een ongeluk had gekregen. De man belandde tussen de brugdelen en kwam om het leven.

Verslaggever Koos van Noppen sprak met betrokkenen: de collega van het slachtoffer, de vrachtwagenchauffeur, getuigen van het ongeluk, mensen van de KLPD en politie, de brandweer en reddingswerkers die ruim drie weken intensief naar het lichaam hebben gezocht.

De documentaire kwam tot stand met medewerking van de familie. Met dank aan Gert Jan Post (KLPD), Albert Geerts (politie Vianen), Bert Steehouder (brandweer Vianen), Sven Olav Johanson (ReddingsBrigade IJsselstein), Esther van Neerbos (SIGNI zoekhonden), schipper Eelco van Velzen ('Calypso', Maasland). De andere betrokkenen gaven er de voorkeur aan anoniem mee te werken.

De muziek uit de documentaire is een fragment uit het 'Kyrie' van de 'Missa Creolla' van de Argentijnse componist Ariel Ramirez, uitgevoerd door Giora Feidman, klarinet, en het Philarmonisches Kammerorchester München. Afkomstig van de cd 'Goira Feidman, Concert for the Klezmer'.

Deze documentaire kwam tot stand in co-productie met EO De Ochtenden.