Doodsverlangen

Radio Doc

VPRO

Rob en Anne, broer en zus, groeien op in een progressief gezin, waarin persoonlijke vrijheid en zelfbeschikking hoog in het vaandel staan. Het is een gelukkig gezin. Rob en Anne zijn verknocht aan elkaar, delen dezelfde gedachten en trekken veel samen op. Alles wordt anders als hun vader het gezin verlaat.

Rob en Anne worden stil en somber maar verwerken het vertrek van hun vader zonder daar met elkaar over te praten. Ze weten nauwelijks van elkaar dat ze met dezelfde gevoelens kampen. Anne krijgt depressies en suicidale gedachten, maar houdt haar mond daarover. Ook Rob kampt met deze gevoelens en houdt ze voor zichzelf. Langzaam verliezen ze het contact met elkaar.

Dan hoort Anne dat het erg slecht met haar broer gaat. Ze probeert hem te helpen, maar is te laat. Rob heeft gedaan waar Anne al die jaren over fantaseerde: hij pleegt zelfmoord.

Vanaf dat moment verandert het leven van Anne onherroepelijk. De 'zuiging van de dood', zoals zij het noemt, wordt overweldigend. Met man en macht probeert zij zichzelf van die fatale dertiende verdieping weg te houden.

Het is nu twintig jaar later. Anne heeft een man, drie kinderen, een goeie baan, een mooi huis. Haar leven lijkt op orde. Maar de buitenkant is vaak bedrieglijk.

Anne Polet schreef destijds een boek over de gebeurtenissen:
Verder. Het is een boek over rouw na suïcide en een persoonlijk verslag over de invloed van haar broers suïcide op haar eigen leven.
Acco, Baarn 1989, ISBN 90-334-9060-9.