De kapitein en de drenkeling

De kapitein en de drenkeling

VPRO

Als kapitein Martin Remeeus van het vrachtschip de Momentum Scan op een koude januarinacht een noodsignaal opvangt van een vissersbootje, treft hij daarop 268 vluchtelingen aan. Remeeus en zijn bemanning slagen erin 224 van hen te redden, de rest komt  in de paniek tussen de twee schepen terecht.

“Walvisvangstachtige taferelen waren dat,” zegt Remeeus. De vluchtelingen worden in Griekenland aan land gezet, maar daarmee is voor Remeeus de redding niet voorbij. Hij reist ‘zijn’ drenkelingen achterna, zowel uit nieuwsgierigheid als uit verantwoordelijkheidsbesef. Remeeus vindt dat hij het aan zichzelf verplicht is dat de drenkelingen goed terecht komen. “ik ben ze tot op de dag van vandaag aan het redden.”

Ismael is een Iraniër die 3000 Euro betaalt voor de oversteek van Griekenland naar Italië. Maar het scheepje vergaat en Ismael wordt ternauwernood gered door een Hollandse kapitein. De vluchteling reist zijn redder achterna tot in Nederland, waar hij asiel aanvraagt. Na lang zoeken volgt uiteindelijk een ontmoeting tussen de kapitein en de drenkeling.

Regie: Sander Bartling, KRO, 2012