Ik weet je te vinden

Ik weet je te vinden

NTR

Na een relatie van zestien jaar valt Lucienne als een blok voor een nieuwe liefde. Hij is stoer, knap en charmant en overlaadt haar met bloemen en lieve sms’jes. Lucienne krijgt de aandacht die ze al die tijd gemist heeft. Maar na drie weken bekruipt haar het gevoel dat zijn liefde nogal afwijkend is. De nieuwe romance is het begin van een jarenlange nachtmerrie.

Haar nieuwe vriend ontpopt zich als een obsessieve stalker. Lucienne raakt verstrikt in een relatie waarin ze gecontroleerd wordt en op allerlei mogelijke manieren mishandeld. Nachtenlang aanbellen bij haar flat, haar auto met bami besmeurd, gevaarlijke achtervolgingen in de auto…totdat het uiteindelijk escaleert.

Eén op de vier vrouwen krijgt in Nederland te maken met stalking (hoewel ook mannen slachtoffer kunnen worden). Dat varieert van nachtelijke telefoontjes tot het ontvangen van begrafeniskransen en kogels, “maar ik heb ook wel een verhaal van iemand gehoord die een brandend kruis in haar tuin aantrof”, zegt onderzoekster Suzan van der Aa van de Universiteit Tilburg, die ook aan het woord komt in de documentaire. “De meeste stalkers bedienen zich van hetzelfde scala aan middelen; voortdurend aanbellen, bellen, sms’en en achtervolgen. Maar doordat stalken vaak hand in hand gaat met huiselijk geweld heeft het een enorme impact op het slachtoffer.”

Regie: René Oomen, NTR, 2011