Wieb | Lopendebandwerk Afl 2: Mandy feat Jonathan Bonny / Slagwerk Den Haag

Radio Doc

NTR, VPRO

December 2019. Uit China komen de eerste berichten over een sars-achtig virus. In Nederland wordt een piepklein jongetje geboren. Wieb, hij is 25 weken als hij ter wereld komt. En aflevering 2 van Lopendebandwerk: Mandy feat Jonathan Bonny / Slagwerk Den Haag.

Virus Verhalen: Wieb

December 2019. Uit China komen de eerste berichten over een sars-achtig virus. In Nederland wordt een piepklein jongetje geboren. Wieb, hij is 25 weken als hij ter wereld komt. In de maanden die volgen moet de kleine jongen, te midden van alle hectiek in het ziekenhuis, vechten voor zijn plek. Want in diezelfde periode bereikt het coronavirus eerst Europa en vervolgens Nederland.

Omdat het langzaamaan beter gaat met Wieb verhuist hij begin maart van het ene naar het andere ziekenhuis. Hij kan van de intensive care-afdeling af. "Na de verhuizing voelde ik een soort rust over me heen komen omdat we hier een eigen kamer hebben", vertelt moeder Annike, "Het is hier helemaal stil en we konden met z'n drietjes voor het eerst even samen zijn. En soms was ik helemaal alleen met Wieb, zonder iemand erbij."

De rust is helaas maar van korte duur: het coronavirus grijpt ook in Nederland verder om zich heen en komt er als extra risico bij voor de kleine Wieb. Annike: "Nu zitten we dus middenin een volgende crisis." In Radio Doc het verhaal van een bijzondere baby die in uitzonderlijke tijden geboren wordt. Een documentaire van Heleen Hummelen.

Lopendebandwerk Afl 2: Mandy feat Jonathan Bonny / Slagwerk Den Haag

Soms zijn ze zelfs XXXL. Je ziet ze overal in Nederland langs snelwegen of randen van dorpen en steden: gigantische blokkendozen zonder ramen. Verborgen daarin wordt gewerkt! Aan de lopende band maken mensen er olievaten, klapstoelen, of kroketten. Ze sjouwen en stapelen, ‘picken’ en verpakken, drukken eindeloos op knopjes en praten tegen computers.

Voor de vierdelige serie 'Lopendebandwerk' ging documentairemaker Emmie Kollau samen met Neerlands beste muzikanten de werkvloer op. Ze lieten zich inspireren door het ritme van de herhaling en het gestamp van de machines.

Mandy pakt online bestellingen in in een loods zonder ramen aan een automatisch ‘pickingstation’. “Dan voel ik me een met de machine, heerlijk!”. De jonge talentvolle slagwerker/componist Jonathan Bonny (i.o. Slagwerk Den Haag) maakte de soundtrack bij haar werkdag.