Lopendebandwerk Afl. 1 Patrick feat Spinvis | Daar gaan we weer...

Radio Doc

NTR, VPRO

Je ziet ze overal in Nederland langs snelwegen of randen van dorpen en steden: gigantische blokkendozen zonder ramen. Verborgen daarin wordt gewerkt! Voor de vierdelige serie 'Lopendebandwerk' ging documentairemaker Emmie Kollau samen met Neerlands beste muzikanten de werkvloer op. En de korte documentaire ‘Daar gaan we weer’ over de moderne Sisyphus voor wie werk zowel kwaal is als medicijn.

Lopendebandwerk Afl. 1 Patrick feat Spinvis

Soms zijn ze zelfs XXXL. Je ziet ze overal in Nederland langs snelwegen of randen van dorpen en steden: gigantische blokkendozen zonder ramen. Verborgen daarin wordt gewerkt! Aan de lopende band maken mensen er olievaten, klapstoelen, of kroketten. Ze sjouwen en stapelen, pakken en verpakken, drukken eindeloos op knopjes en praten tegen computers.

Voor de vierdelige serie 'Lopendebandwerk' ging documentairemaker Emmie Kollau samen met Neerlands beste muzikanten de werkvloer op. Ze lieten zich inspireren door het ritme van de herhaling en het gestamp van de machines.

Patrick werkt in een afvalsorteerbedrijf. Spinvis, die zelf jarenlang lopendebandwerk deed maakte de soundtrack bij Patrick’s werkdag. Deze aflevering is niet goed voor je neus, dat is zeker. “Je moet een sterke maag hebben”.

Daar gaan we weer...

Nu Corona velen dwingt het werk neer te leggen of op een lager pitje te zetten, worden we met onszelf geconfronteerd. Waarom werken we eigenlijk zo hard?

Documentairemaker Emmie Kollau zoekt het uit in audio-essay ‘Daar gaan we weer’ over de moderne Sisyphus voor wie werk zowel kwaal is als medicijn.