Jan & Christina - deel 1 | Zingeving aan huis - Afl. 2

Radio Doc

NTR, VPRO

De succesvolle fotograaf Jan Banning raakt in de ban van een Amerikaanse vrouw die jaren eerder voor zijn camera stond in een gevangenis in Georgia. Hij raakt ervan overtuigd dat Christina Boyer al 28 jaar onterecht vastzit voor de moord op haar 3-jarige dochter.

Jan & Christina - deel 1

Na een overzichtstentoonstelling in Fotomuseum Den Haag besluit fotograaf Jan Banning een sabbatical te nemen. Terwijl felicitaties en lovende recensies binnenstromen, kijkt hij terug op zijn leven en vraagt vraagt hij zich af: wat heb ik nou écht veranderd in deze wereld? De succesvolle fotograaf besluit zich in te zetten voor één persoon, een vrouw die hij vijf jaar eerder fotografeerde in een gevangenis in Georgia: Christina Boyer.

Banning raakt ervan overtuigd dat Boyer al 28 jaar onterecht vastzit voor de moord op haar 3-jarige dochter. Radiomaker Katinka Baehr volgt Banning gedurende een jaar.

Jan & Christina is een documentaire (en podcastserie) over een fotograaf die alles opzij zet om écht iets te kunnen betekenen voor iemand. Over onrecht, doorzettingsvermogen en de bijzondere band tussen een fotograaf en een veroordeelde vrouw.

In Radio Doc de eerste aflevering, de podcast is vanaf 8 maart ook te vinden in je podcastapp. Jan & Christina is een podcast van de NTR voor Radio Doc op NPO Radio 1. Gemaakt door Katinka Baehr, techniek Arno Peeters, eindredactie Ottoline Rijks. De serie is mede mogelijk gemaakt door het NPO Fonds.

Zingeving aan huis - Afl. 2

Sinds een jaar bestaat er een subsidieregeling voor mensen die thuis een gesprek willen met een geestelijk verzorger. Noem het zingeving aan huis.

Geestelijk verzorgers zijn te vinden in zorginstellingen, gevangenissen, en bij organisaties als het leger en de politie, maar nu gaan ze dus ook, op kosten van de overheid, de wijk in. Volgens sommige geestelijk verzorgers gaat deze regeling niet ver genoeg. Een aantal geestelijk verzorgers in het Groningse aardbevingsgebied pakt het radicaler aan en rijdt met hun Proatbus langs de dorpen, want de drempel naar een goed gesprek kan soms niet laag genoeg zijn.

Elianne Meijer maakte een portrettenserie van geestelijk verzorgers die buiten de instellingen hun werk doen. Deze week aflevering 2: Marjo van Bergen en Melissa Dales, geestelijk verzorgers bij Geestelijke Verzorging Aardbevingsgebied Groningen.