Geen cake | De jankende hond

Radio Doc

NTR

Karin Kuijpers uit Veghel is bang corona te krijgen. Niet vreemd; want haar moeder heeft het. De koster is er aan gestorven. En zelf begraaft ze, als uitvaartverzorger, de doden.

Geen cake

In de radiodocumentaire Geen cake gaat Jan Maarten Deurvorst langs bij enkele vrouwelijke uitvaartverzorgers en bij de dochters van Malie van Oss, die in maart overleed aan corona.

Ze ondervinden allemaal hoe moeilijk het nu is om te rouwen of het rouwproces te begeleiden. Familieleden kunnen niet naar het sterfbed van een patient. Uitvaartdiensten zijn uit den boze. Een weduwe blijft verstoken van bezoek. In de nood verzinnen ze nieuwe rituelen. Nu alles anders gaat, verandert ook het afscheid, de rouw is soms verstilder, rauwer, intiemer.

De jankende hond

Documentaire van Babette Rijkhoff, tevens een aflevering van ‘Het geheugen van Metaal Kathedraal’, een podcast over de rijke geschiedenis van de Metaal Kathedraal in Utrecht. Nu is de kathedraal een ecologische en culturele broedplaats, oorspronkelijk was het een katholieke kerk, later een metaalfabriek en een zijspan-fabriek.

De aflevering ‘De jankende hond’ bevat een bijzondere herinnering aan 10 mei 1940 van de toen 7-jarige Annie die het in 2020 nog kan navertellen.