Een schietpartij in de straat - deel 1: Collateral Damage

Radio Doc

VPRO, NTR

In Nederland vinden steeds meer schietpartijen plaats, gepleegd met steeds zwaardere wapens. Maar een schietpartij in je straat is niet normaal en moet dat ook niet worden. In dit documentaire tweeluik wordt de ontwrichtende invloed van een schietpartij onder de loep genomen. En kijken we wat betrokkenen daar tegenover zetten.

Een schietpartij in de straat - deel 1: Collateral Damage

Woensdag 20 december 2017. Nog een paar dagen en de kerstvakantie begint. Op de scholen in Nederland worden kerstdiners gegeven en liedjes gezongen. De lekkere hapjes zijn door de ouders meegebracht. Zo ook in de Beverwaard.

Als de kinderen met hun ouders op weg gaan naar huis klinken er schoten. In het winkelcentrum, vlakbij de school, worden 2 jongemannen in hun auto doodgeschoten met een Kalasjnikov. De kogels vliegen in het rond. Een huis wordt geraakt, een buurtbewoner zit bevend van schrik in zijn geparkeerde auto, een paar meter van de ravage vandaan. Zowel daders, als slachtoffers zijn jonge jongens en ze komen allemaal uit de buurt.  

In deel 1 van een Schietpartij wordt verteld hoe de buurt reageert en hoe zij met ‘haar jongens’ omgaat.   

Collateral Damage werd gemaakt door Heleen Hummelen in samenwerking met Wieky de Boer. Met dank aan de geïnterviewden: Ronald Schouten, Sarina Semedo-Freire, Kitty van den Bulk, Jeroen Fioole, Ayse Ören, Marco den Dunnen en Nasim, van wie de echte naam bij de redactie bekend is.

Klik op de links voor meer informatie over Wapens de wijk uit of De heilige boontjes

Scheve huizen voor scheve mensen

Aan de rand van Tilburg ligt de Skaeve Huse, een woonproject voor mensen die teveel overlast veroorzaakten in hun vorige woning. Een documentaire gemaakt in het kader van De Oorzaken Podcast Academy, een workshop van Grenzeloos Geluid en het NPO-fonds waarin beginnende makers worden opgeleid in het maken van podcasts.

Een radiodocumentaire van Mandula van den Berg.
Eindredactie: Randy Vermeulen.