De literaire kritiek voorbij | Zingeving aan huis - Afl. 1 Charlotte Molenaar

Radio Doc

NTR, VPRO

Boekverkopers en enthousiaste lezers krijgen een steeds dominantere rol bij de bespreking van boeken. Wat betekent dat voor de literaire kritiek? En in deze aflevering deel 1 van de korte documentaireserie Zingeving aan huis. Sinds een jaar bestaat er een subsidieregeling voor mensen die thuis een gesprek willen met een geestelijk verzorger.

De literaire kritiek voorbij

Literatuurcriticus Dieuwertje Mertens maakt zich zorgen. Ze vraagt zich af wat haar oordeel nog waard is. Ze gaat op zoek naar een antwoord bij onder meer het boekenpanel van DWDD, filosoof Maarten Doorman en criticus Arie Storm.

Zingeving aan huis

Sinds een jaar bestaat er een subsidieregeling voor mensen die thuis een gesprek willen met een geestelijk verzorger. Noem het zingeving aan huis. Geestelijk verzorgers zijn te vinden in zorginstellingen, gevangenissen, en bij organisaties als het leger en de politie, maar nu gaan ze dus ook, op kosten van de overheid, de wijk in.

Maar hoe doe je dat eigenlijk, de geest verzorgen? Elianne Meijer maakte een portrettenserie van geestelijk verzorgers die achter de voordeur hun werk doen.

Deze week aflevering 1: Charlotte Molenaar, drijvende kracht achter de website www.geestelijkeverzorging.nl, en humanistisch geestelijk verzorger in Amsterdam.