De laatste dans | Lopendebandwerk afl 4: Joseph feat. Sofie Winterson

Radio Doc

NTR, VPRO

In Radio Doc aflevering 1 van de nieuwe podcast De laatste dans een serie van Frans Pollux. En aflevering 4 van Lopendebandwerk: Joseph feat. Sofie Winterson.

De laatste dans

In café Resi's tent roept stamgast Uwe de andere cafégangers en vrienden bij elkaar en vertelt hen dat hij terminale longkanker heeft. En dat hij naar Gran Canaria zal vertrekken om daar te sterven en zijn laatste maanden door te brengen. Groot verdriet bij de achterblijvers. En ze dansen die avond nog een laatste keer met elkaar...

In Radio Doc aflevering 1 van de nieuwe podcast De laatste dans een serie van Frans Pollux.

Lopendebandwerk afl 4: Joseph feat. Sofie Winterson

Soms zijn ze zelfs XXXL. Je ziet ze overal in Nederland langs snelwegen of randen van dorpen en steden: gigantische blokkendozen zonder ramen. Verborgen daarin wordt gewerkt! Aan de lopende band maken mensen er olievaten, klapstoelen, of kroketten. Ze sjouwen en stapelen, ‘picken’ en verpakken, drukken eindeloos op knopjes en praten tegen computers.

Voor de vierdelige serie 'Lopendebandwerk' ging documentairemaker Emmie Kollau samen met Neerlands beste muzikanten de werkvloer op. Ze lieten zich inspireren door het ritme van de herhaling en het gestamp van de machines.

Joseph werkt in het distributiecentrum van een supermarktketen. Zijn orders krijgt hij via een hoofdtelefoon van de computer. “De computer vraagt helaas nooit: ‘hoe gaat het met je?’”. Sofie Winterson maakte de soundtrack bij zijn werkdag.