De Man en de Maan - Afl. 1: Een lift

Radio Doc

NTR, VPRO

Sterrenkundige Marc Klein Wolt heeft een uitzinnig plan: hij wil duizend antennes plaatsen op de achterkant van de maan.
In Radio Doc de eerste aflevering van De Man en de Maan, een nieuwe podcast van de NTR.

De Man en de Maan - Afl. 1: Een lift

Sterrenkundige Marc Klein Wolt heeft een uitzinnig plan: hij wil duizend antennes plaatsen op de achterkant van de maan. Daarmee wil hij aan de weet te komen wat er gebeurde net na de oerknal, tijdens de duistere peutertijd van ons universum. Hij heeft één probleem: de Europese ruimtevaartorganisatie en de NASA verklaren hem min of meer voor gek. Zijn plan is te duur, te complex. Maar die boodschap gaat er bij Marc niet in. Goed, misschien moet hij wat kleinschaliger beginnen… maar een lift naar de maan, dat moet toch te regelen zijn?

In Radio Doc de eerste aflevering van De Man en de Maan, een nieuwe podcast van de NTR, NPO Radio 1, Aldus’ producties en Stichting Autres Directions. De man en de maan is gemaakt door Saar Slegers. De muziek is van Bram Kniest.Techniek Arno Peeters. De Man en de Maan werd mede mogelijk gemaakt door het NPO fonds.

Kan je niet wachten op de volgende aflevering? Abonneer je dan meteen op De Man en de Maan via je favoriete podcastapp. Dan kan je meteen verder luisteren.

Hippocrates in Arms – 3. Na de operatie

Een driedelige serie over dilemma’s van een chirurg op een vredesmissie. Wat doe je als je wilt opereren maar het mag niet? Vijfentwintig jaar geleden was chirurg Gerry Kremer in Bosnië verbonden aan het Nederlandse bataljon Dutchbat. Dat bataljon kreeg een opdracht die uiteindelijk onmogelijk bleek te zijn: het beschermen van Bosnische moslims in een tot safe area uitgeroepen enclave. Ze waren licht bewapend en enkel en alleen hun aanwezigheid moest de agressor, de Bosnisch Servische troepen, buiten het gebied houden.

De missie was dus al problematisch, maar ook binnen het bataljon Dutchbat III, ontstonden ingewikkelde situaties. Onder andere rond het medisch optreden.

Wat doe je als je wilt opereren maar het mag niet? Over de (on)verenigbaarheid van waarden en de ervaringen van chirurg Gerry. Over miskenning en hoe chirurg Gerry die maar niet omgevormd krijgt tot erkenning. Of toch wel?

Een driedelige serie gemaakt door Marije Schuurman Hess