Thuiszitters | Pension Idzerda

Radio Doc

NTR, VPRO

In Nederland zitten er rond de 14.000 jongeren thuis die eigenlijk op school zouden moeten zitten. Een groot gedeelte zit langer dan drie maanden thuis en soms zelfs jaren. Wat gaat hier mis? En Pension Idzerda, een vierdelige gedramatiseerde levensgeschiedenis van radiopionier Hanso Idzerda.

Thuiszitters

Naar school gaan is zo normaal dat je er niet bij stilstaat dat dit helemaal mis kan lopen. Wie zijn deze langdurige thuiszitters? Waarom lukt het niet op school?

Radiomaker en filosoof Prosper de Roos dook in de wereld van de thuiszitters en zag de ongelofelijke moeite die het kost om kinderen te helpen die vastlopen in het onderwijs door autisme of andere problemen.

Voor duizenden kinderen blijkt passend onderwijs te knellen en biedt het speciaal onderwijs geen alternatief, en dat heeft grote gevolgen voor zowel kinderen als hun ouders. Welke creatieve oplossingen zijn er om kinderen te helpen als ze niet blijken te passen in het systeem?

Pension Idzerda

Een vierdelige gedramatiseerde levensgeschiedenis van radiopionier Hanso Idzerda. Het hoorspel bevat fragmenten van vier teruggevonden 78 toerenplaten, opgenomen in de septemberdagen van 1944 in de relatieve beslotenheid van het Pension Idzerda aan de Parkstraat in Den Haag.

Dit hoorspel werd gemaakt ter ere van 100 jaar radio. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat Idzerda de eerste radio-uitzending maakte.