Max en de Rugstreeppad | Dutch Design - Afl 3: Jalila Essaïdi

Radio Doc

NTR, VPRO

De Bloemendaalse wethouder Dijkhuizen krijgt het niet uitgelegd. De aanbouw van een serre moet hij verbieden vanwege het Stikstofbesluit en tegelijkertijd organiseert Zandvoort de hoogmis van de uitstoot: de Formule1. En in aflevering 3 van de radioserie over Dutch Design is de hoofdrol voor Jalila Essaïdi.

Max en de Rugstreeppad

De Bloemendaalse wethouder Dijkhuizen krijgt het niet uitgelegd. De aanbouw van een serre moet hij verbieden vanwege het Stikstofbesluit en tegelijkertijd organiseert Zandvoort de hoogmis van de uitstoot: de Formule1.

En dat midden in een van de meest kwetsbare ecosystemen van Nederland. Als er ooit een kans was om te laten zien dat we het klimaat serieus nemen, was het hier.

In de radiodocumentaire 'Max en de Rugstreeppad' onderzoekt maker Jan Maarten Deurvorst de krachten die dit mogelijk maakten. Is het de kracht van het koningshuis? Sinds Prins Bernard eigenaar is van het circuit lijkt immers alles mogelijk. Of is het het nationalisme dat door 'onze Max' tot grote hoogten is gestegen?

Ondertussen beweert de de lokale fractievoorzitter van Groen Links, tegen de landelijke partijlijn in, dat dit de eerste duurzame Grand Prix ter wereld wordt. Per saldo zouden er  minder auto's door  gaan rijden. Anderen vinden de ophef overdreven. Wat is eigenlijk natuur? Is een duin op het circuit die al drie keer is verplaatst wel natuur?

Dutch Design - Afl 3: Jalila Essaïdi

In aflevering 3 van de radioserie over Dutch Design is de hoofdrol voor Jalila Essaïdi (1980). Ze is afgestudeerd als kunstenaar, heeft een eigen bedrijf en stichting waarbinnen ze jonge ontwerpers opleidt - én ze bedenkt en ontwerpt duurzame biotech oplossingen voor grote problemen, zoals het mestoverschot. Ze is dit jaar ambassadeur van de Dutch Design Week.

Radiomaakster Remy van den Brand ging bij haar op bezoek, in de bossen bij Eindhoven.