Margot de Boer, portret van een 88-jarige | Jongensclub deel 3

Radio Doc

NTR, VPRO

Margot de Boer wordt 19 april 88. Ze verstaat de kunst van het ouder worden zonder te klagen. Ook al is ze sinds een jaar weduwe, heeft ze beginnende longkanker en rookt ze stevig door. En het laatste deel van Jongensclub, gemaakt door Emmie Kollau en de jongens uit Amsterdam-West.

Margot de Boer, portret van een 88-jarige

Nederland telt 1,3 miljoen mensen die ouder zijn dan 75. Van hen woont 92 procent zelfstandig. Toch hoor je maar weinig over die 75-plussers. En als je wat over hen hoort zijn het treurige verhalen over ziektes, eenzaamheid en verzorgingshuizen die gaan sluiten.

Margot is een levendige vrouw, met een stem als een klok. Ze woont op drie hoog in Amsterdam, zonder man, zonder kinderen en zonder verdere familie.

De kans dat Margot de Boer dagen dood in haar appartement ligt is niet zo heel groot. Buurvrouw Hedy d’ Ancona houdt in de gaten of haar gordijnen iedere ochtend wel opengaan, en ook haar twee lieve onderbuurvrouwen houden Margot een beetje in de gaten.

Margot werkte aan kinderprogramma’s als Ja zuster, nee zuster en J.J. de Bom en presenteerde met haar kenmerkende nicotinestem en bulderlach in 2016 Het leven, een gebruiksaanwijzing, een programma over levensvragen op npo Radio 1. Radiomaker Irene Houthuijs (54) maakte een portret van haar.

Jongensclub deel 3

Elke donderdagmiddag komt in Amsterdam-West een groepje jongens samen in De Jongensclub. Het zijn jongens van Marokkaanse afkomst waar veel over gevonden wordt, maar wat vinden ze zelf eigenlijk?

In de afgelopen afleveringen hoorde je hoe Emmie in contact met ze kwam, wat het voor de jongens betekent om jongen te zijn en leerden we over de goede bedoelingen van gemeente en jongerenwerk.

In deze laatste aflevering maken de jongens hun eigen talkshow en legt Rayan uit waarom hij niet alleen wil scoren tijdens het voetbal maar ook voor Allah.