Radio Doc: Huisvrouw op de prairie | Ongesigneerd #22 Het urinoir

Radio Doc

NTR, VPRO

Huisvrouw op de prairie - Over de ontdekking van een bijzonder dagboek: van een huisvrouw die maandenlang tussen de Indianen leefde. En het tweeëntwintigste deel van Ongesigneerd: Het urinoir.

Huisvrouw op de prairie

Over de ontdekking van een bijzonder dagboek: van een huisvrouw die maandenlang tussen de Indianen leefde.

In het jaar 1911 verbleef hoogleraar C.C. Uhlenbeck drie maanden onder de Blackfeet indianen bij Montana. Terwijl hij de taal van de Zwartvoetindianen bestudeerde, hield zijn vrouw Willy een gedetailleerd dagboek bij van hun belevenissen op de prairie. Onderzoeker Mary Molenaar (de dame op de foto) ontdekte het dagboek bijna honderd jaar later in het archief van een Canadees museum en wist dat ze op een goudmijn was gestuit.

Via het verslag van Willy Uhlenbeck zien we het veranderende culturele en economische leven van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Maar het dagboek laat vooral op pijnlijke wijze zien hoe wij westerlingen tegen andere culturen aankijken. Een verhaal over ‘rare indiaantjes’, gemaakt door René van Es en Richard den Haring van de podcast Makersradio.

Ongesigneerd #22 Het urinoir

Actie Zeikwijf legde afgelopen zomer de vinger op de zere plek: de stedelijke urinoirs zijn gemaakt voor mannen, niet voor vrouwen. In Amsterdam siert de zogenaamde ‘plaskrul’ nog altijd het straatbeeld.

Waar het eind negentiende eeuw nog het paradepaardje van Dienst Publieke Werken was, werd het in de jaren 70 al doelwit van kritiek door de opkomst van de feministische beweging. Toch staat ‘ie er nog altijd.

Wat is de geschiedenis - en de toekomst van de krul? Met oa ontwerpster Frederieke Hakman, die onlangs een plaskrul voor vrouwen ontwierp.