Hoogbegaafde sores | De Stem van Rembrandt

Radio Doc

NTR, VPRO

Het onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen is in Nederland regelmatig onderwerp van discussie. Lennah Koster volgt in haar documentaire Hoogbegaafde sores de weg die hoogbegaafde kinderen op de basisschool bewandelen en stuit op boze leerlingen, wanhopige ouders en leerkrachten die proberen overeind te blijven.
En in de korte documentaire onderzoekt Fatos Vladi de stem van Rembrandt.

Hoogbegaafde sores

Ongeveer 2,5 procent van de kinderen in Nederland is hoogbegaafd. Hoogbegaafdheid is meer dan een IQ boven de 130. Het is een deel van je 'zijn' met een totaal andere manieren van denken, leren en leven die hiermee samengaan. En dat is vaak moeilijk uit te leggen...

Het is natuurlijk fijn als je kind slim is en goed kan leren, maar juist veel hoogbegaafde kinderen lopen op school tegen problemen aan. Op 1 augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs ingegaan. Scholen zijn sindsdien verplicht passend aanbod te geven aan elke leerling die zich aanmeld. Ze hebben een zorgplicht, ook voor leerlingen met speciale behoeftes binnen het onderwijs. Maar de klassen zitten bomvol en docenten zijn vaak niet geschoold om deze groep te onderwijzen. Kinderen worden ondervraagd, vervelen zich en gaan hierdoor niet zelden 'probleem gedrag' vertonen. Sommige van hen lopen uiteindelijk vast, raken depressief en komen thuis te zitten, op de bank... terwijl ze soms pas 7 jaar zijn. 

Lennah Koster volgt de weg die hoogbegaafde kinderen op de basisschool bewandelen en stuit op boze leerlingen, wanhopige ouders en leerkrachten die proberen overeind te blijven.

De Stem van Rembrandt

Rembrandt is het bekendste Nederlandse gezicht aller tijden. Al vier eeuwen lang kijkt hij ons recht in de ogen, en hij zwijgt. Tot afgelopen voorjaar. 

Een multidisciplinair, wetenschappelijk team uit Amerika en Nederland reconstrueerde de stem van Rembrandt vanuit zelfportretten, met behulp van kunstmatige intelligentie. Maar is dit werkelijk de stem van Rembrandt? 

Fatos Vladi ging het onderzoeken, testte de stem opnieuw, en ontdekte een opmerkelijke eigenschap van de persoon Rembrandt.