De reportage die niet werd uitgezonden | Dutch Design - Afl 1: Richard Hutten

Radio Doc

NTR, VPRO

Vier uur voor uitzending krijgt een Poolse programmamaker van Radio Lublin een telefoontje van de hoofdredactrice dat haar documentaire over de Poolse vlag niet zal worden uitgezonden. Waarom werd er van hoger hand ingegrepen? Wat mochten de luisteraars van Radio Lublin niet horen? En de eerste aflevering van de korte documentaireserie Dutch Design: Richard Hutten.

De reportage die niet werd uitgezonden

Vier uur voor uitzending krijgt een Poolse programmamaker van Radio Lublin een telefoontje van de hoofdredactrice dat haar documentaire over de Poolse vlag niet zal worden uitgezonden. Waarom werd er van hoger hand ingegrepen? Wat mochten de luisteraars van Radio Lublin niet horen?

Polen kent de Dag van de Poolse Vlag die in 2004 werd ingesteld om het Poolse volk kennis bij te brengen over de geschiedenis en het belang van nationale symbolen. Speciaal ter gelegenheid van deze dag maakte een Poolse radiomaker een reportage over de Poolse vlag en hoe Polen omgaan met hun nationale symbolen. De radioreportage "Thee in een rood-wit kopje” stond in het zendschema voor 2 mei 2018 en was al helemaal af, toen de hoofdredactrice van Radio Lublin besloot dat ie niet mocht worden uitgezonden. Joost Wilgenhof spoorde de niet uitgezonden reportage op, liet hem vertalen en vraagt zich samen met de Poolse film- en literatuurwetenschapper Iwona Gusc af: wat mag er nou wel of niet gevraagd en/of gezegd worden in het huidige democratische Polen?

Dutch Design - Afl 1: Richard Hutten

Dutch Design: wereldberoemd en bewonderd. Maar wat is er zo Dutch aan dat design, behalve dat het van Nederlandse bodem is? Hebben Dutch designers iets wat hun werk bindt? In drie afleveringen gaan Jonathan Maas en Remy van den Brand op bezoek bij drie gelauwerde Nederlandse ontwerpers: Richard Hutten, Christien Meindertsma en Jalila Essaïdi. Zij vertellen over de karakteristieken van hun werk, hun hoop, vrees, successen – en Nederlandse inborst.

Afl 1: Richard Hutten:

Zijn Domoor beker is een miljoen keren verkocht en zijn werk zit in de vaste collecties van bijna 50 wereldmusea. Richard Hutten (1967) is een van Nederlands grootste vertegenwoordigers van Dutch Design. Als onderdeel van Droog Design zette hij het Nederlands ontwerp begin jaren negentig op de kaart - de tijd van rauwe grunge muziek en Dr. Martens. We bezoeken met Richard het kraakpand waar hij zijn eerste werken in elkaar timmerde. De collectie waarmee hij een superstar ontwerper zou worden.