Brexit: De Spotprent Voorbij | De koopjesjager

Radio Doc

NTR, VPRO

De Britten raken meer en meer verstrikt in hun Brexit. Het is september 2019 en alle politieke en maatschappelijke tegenstellingen in het land komen samen in een perfecte storm. De wereld kijkt verbijsterd toe, ook de Britse cartoonisten wiens taak het is om politici in hun hemd te zetten. En indeze aflevering de korte documentaire De koopjesjager van Lennah Koster.

Brexit: De Spotprent Voorbij

De Britten raken meer en meer verstrikt in hun Brexit. Het is september 2019 en alle politieke en maatschappelijke tegenstellingen in het land komen samen in een perfecte storm. De wereld kijkt verbijsterd toe, ook de Britse cartoonisten wiens taak het is om politici in hun hemd te zetten.

Want wat als die politici dat zelf al doen? Wat kan een cartoonist nog als de werkelijkheid absurder is dan je kan verzinnen? Wat bereik je nog met de karikatuur van een lubberende, schetende Boris Johnson als die zelf al geen schaamte kent? Wat valt er nog te cartoonen over Labour-leider Jeremy Corbyn, als die al jaren besluiteloos schippert tussen Brexit en Remain? En wat als de visuele metaforen voor Brexit versleten raken: de kliffen waar politici overheen tuimelen en de lekke bootjes waarin ze zinken?

Radiomaker Marten Minkema reist naar Londen en duikt in de wereld van Britse tekenaars van spotprenten. Die dapper blijven duiden wat nauwelijks nog te duiden valt.

Eindredactie: Anton de Goede.

Beeld:
Dave Brown / The Independent
Martin Rowson / The Guardian

De koopjesjager

Nieuwe kleding vinden we allemaal wel eens leuk, maar wat nou als je drang om te consumeren constant gevoed moet worden.

Een onrustig en leeg gevoel wat dagelijks aandacht vraagt. Onze onbeperkte toegang tot webwinkels maakt het shopaholics ook niet makkelijker.

In De koopjesjager kruipt Lennah Koster in de huid van Ingrid, die steeds maar weer voor verleidingen komt te staan.