Toen ik 5 was - Een radiodocumentaire over jong verlies

Radio Doc

NTR, VPRO

Sara (38) wil weten wie ze was als vijfjarige. Waar kon ze om lachen? Wat waren haar lievelingskleuren, stiekeme gedachtes of kleine angsten? Maar vooral: wat begreep ze van de dood?

Toen ik 5 was

Sara was eigenlijk maar heel kort vijf. Haar driejarige zusje Anna stierf twaalf dagen na Sara’s verjaardag. De eerst volgende herinnering is de geboorte van haar nieuwe zusje, dat was twee jaar later. Blijkbaar is er een gat in haar herinnering ontstaan. Nu ze haar eigen vijf-jarige dochter Yuki ziet opgroeien wordt Sara steeds nieuwsgieriger naar haar eigen kleine versie.

Er werd thuis niet veel gesproken over de dood van Anna. Daar wil Sara nu verandering in brengen. In de documentaire spreekt ze met haar ouders, oom en tante, beste vriendinnetje, zusje en kleuterjuf over hun herinneringen. Kunnen zij vertellen hoe ze op de dood van haar zusje reageerde? Tussendoor praat Sara met haar dochter Yuki, die opvallend scherpe vragen en observaties heeft. Ook interviewt ze kinderen die een broertje of zusje hebben verloren. Hoe ziet hun gevoelsleven eruit? Kunnen zij haar iets leren over haar als vijfjarige?

Gemaakt door Sara Kolster en Laura Stek

Met dank aan: Bram, Kess, Lena, Joppe, Lot, Aimée en hun ouders, Ton en Thea Kolster, Lotte Kolster, Sylvia en Joan Schouten, Mieke Rijken, Masja en Riky Al, Tineke van Asseldonk, Agmar Butcher, Eefje Blankevoort en Riet Fiddelaers-Jaspers.

Animaties bij 'Toen ik 5 was'

Regie: Sara Kolster & Laura Stek
Illustraties en stopmotion: Sara Kolster & Cristina Garcia Martin
Audio montage: Laura Stek
Beeld montage: Max Italiaander

Mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Rouw

Speciale dank aan: Bram, Kess en Lena

Op initiatief van en in samenwerking met:

Een voor allen en een paar voor zichzelf

Door een zware sneeuwstorm raakte het Groningse dorpje Huizingen in 1979 volledig afgesloten voor de buitenwereld. Alles raakte bedolven onder een enorme laag sneeuw. En van de weeromstuit valt ook de stroomvoorziening uit. Dit verhaal gaat over wat er gebeurd als je volledig op elkaar aangewezen bent. Samen de schouders er onder, of zijn er altijd een paar die zichzelf net iets meer toe-eigenen, uiteindelijk ten kosten van allen.

Een verhaal van podcastmakers De Kostgangers.