Ties Mellema - Knop om & Melle's tranendal

Radio Doc

NTR, VPRO

Er zijn momenten waarop je als saxofonist zou kunnen besluiten om op te houden met spelen: bijvoorbeeld als je rechterhand uitvalt of als je kanker krijgt.

Ties Mellema - Knop om

Gelauwerd saxofonist Ties Mellema maakte het allemaal mee en bleef er verrassend nuchter onder: hij moest door, grenzen verleggen. Toch maakte hij na zijn laatste ziekte een radicale keuze: Na 20 jaar verliet hij het roemruchte Amstel Quartet om meer tijd te hebben en zich te beraden op zijn muzikale toekomst.

Radiomaker Arno Peeters volgde Mellema bij repetities en optredens, in de hotelkamer en in het ziekenhuis. Ze spraken over alle uitdagingen die achter hem liggen en de nieuwe mogelijkheden die in het verschiet liggen.

Melle’s tranendal

De Amsterdamse fijnschilder Melle Oldeboerrigter (1908 - 1976) had werelberoemd kunnen worden, als hij was ingegaan op het aanbod voor een solotentoonstelling in het Louvre, of in zee was gegaan met schathemelrijke kunstverzamelaar Peggy Guggenheim.

Maar door zijn eigenzinnige karakter, zijn de Jeroen-Bosch-achtige taferelen die hij schilderde vooral binnen de landsgrenzen bekend geworden.

André Voskuyl en voormalig uitgever Wouter van Oorschot lanceren daarom de vernieuwde website Tranendal.nl, met informatie over de schilder in vier talen en een omvangrijk beeldarchief. Bovendien stellen ze 40 vroege, nauwelijks vertoonde werken tentoon, op de benedenverdieping van het huis in Amsterdam waar Melle een atelier had. Luuk Heezen ging bij hen langs.

De tentoonstelling aan de Amsteldijk 62 is te bezoeken op zondag 9 en 16 april, op zaterdag 8 en 15 april, en op paasmaandag 17 april van 15.00 - 19.00.