Respect Graag! & De Geheugenatleet

Radio Doc

NTR, VPRO

Meer dan alles wil de Nederlander 'respect'. Dat staat zelfs boven veiligheid en goed onderwijs volgens onderzoek van de NPO. Maar wat is respect eigenlijk? En een korte documentaire over de vraag hoeveel het menselijk brein kan opslaan.

Respect Graag!

Meer dan alles wil de Nederlander 'respect'. Dat staat zelfs boven veiligheid en goed onderwijs volgens onderzoek van de NPO. Maar wat is respect eigenlijk? En waarom is er altijd ruzie over? Hoe vaker je 'respect' spelt, hoe suspecter het wordt.

Radiomaker Marten Minkema gaat op zoek naar de echte betekenis. En ontmoet chauffeurs van rouwauto's (over respect op de weg), cultureel antropoloog Jojada Verrips (over ons dunne laagje respect), en de immer onberispelijk geklede advocaat Theo Hiddema (over respect en etiquette). En op straat probeert Minkema respect te krijgen en te geven aan voorbijgangers, of ze dat nou willen of niet.

 

De Geheugenatleet

Hoeveel informatie kan het menselijke brein opslaan? Rick de Jong houdt zich met deze vraag bezig. Zijn specialisme: cijfers achter de komma van het oneindige getal pi…

De Geheugenatleet, een documentaire van Fien Leysen en René van Es.
Een verhaal over de eindeloze mogelijkheden van het geheugen, en de onverwachte grenzen ervan.