Het botje van mijn vader & Het geluid van stilte

Radio Doc

NTR, VPRO

In ‘Het botje van mijn vader’ horen we drie huishoudens waar mensen wonen die er niet meer zijn. Ze worden in leven gehouden door degenen die achterbleven. En Het geluid van stilte van Mathijs Deen.

Het botje van mijn vader

Pepijn (10) en Bebiene (12) eten elk jaar bami op de verjaardag van hun vader. Zijn lievelingsgerecht. Bebiene vraagt zich wel af waar haar vader op dat moment is: bij zijn ouders, zijn broer of toch bij hen? Pepijn voelt zijn aanwezigheid ook, maar dan vaak als hij iets stouts doet. Zoals wanneer hij stiekem op de iPad speelt. Als hij de volgende dag struikelt, denkt hij dat zijn vader hem straf geeft vanuit de hemel.

Corry (81) en Adriaan (86) zijn 15 jaar samen. Ze ontmoetten elkaar op de begraafplaats, terwijl ze beiden aan het rouwen waren bij het graf van hun partners. Sindsdien is het of ze met z’n vieren in een huis wonen.

Franka (53) heeft haar vader nooit gekend. Hij overleed toen ze nog in de buik van haar moeder zat. Heel haar leven heeft ze naar hem gezocht, totdat ze naast zijn graf stond en zijn botten werden opgegraven. Een stukje van haar vader nam ze mee naar huis.

In ‘Het botje van mijn vader’ horen we drie huishoudens waar mensen wonen die er niet meer zijn. Ze worden in leven gehouden door degenen die achterbleven.

Een documentaire van Babette Rijkhoff over het loslaten én het vasthouden van een dierbare.

Het geluid van stilte

Toen stripscenarist Noël Ummels en striptekenaar Moshe Gilula besloten hun nieuwe stripalbum Songs of Silence te noemen, omdat er geen gesproken woord in voorkomt, raakten ze verzeild in de vraag welke stilte het diepste is: de stilte waarin nog iets te horen is, of de stilte waarin alle geluid verstomd is.

Voor Radio Doc halen ze herinneringen aan stilte op, en wat opvalt is dat in al die herinneringen toch nog van alles te horen is. Samenstelling: Mathijs Deen