De oppas en ik & De industrie - Afl. 2

Radio Doc

NTR, VPRO

Twee jaar geleden maakte radiomaker Nikki Dekker een documentaire over het gebied tussen vervelende en traumatische ervaringen, die genomineerd werd voor de prestigieuze Prix Europa. Vandaag, te midden van alle #MeToo beschuldigingen, laten we deze documentaire opnieuw horen.

De oppas en ik

Sinds de affaire rond filmproducent Harvey Weinstein lijkt er geen einde te komen aan de populariteit van de hashtag ‘MeToo’, die in maar liefst 85 landen trending is. Elke dag zijn er weer nieuwe acteurs, producenten, fotografen, ministers en cabaretiers die beschuldigd worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Soms, zoals bij Weinstein, gaat het om verkrachtingszaken. Maar in andere gevallen is veel minder duidelijk welke grens precies is overschreden.

Dat zoveel verschillende gebeurtenissen op dezelfde stapel belanden, maakt de discussie er niet eenvoudiger op. Er is immers een groot grijs gebied tussen wat veel vrouwen ‘seksueel geweld’ noemen en wat sommige mannen bestempelen als ‘aanstellerij’. Wat is het verschil tussen een aanranding en een onprettige seksuele ervaring? Niemand is het erover eens waar precies de grenzen liggen.

Twee jaar geleden maakte radiomaker Nikki Dekker een documentaire over dit niemandsland, die genomineerd werd voor de prestigieuze Prix Europa. Vandaag laten we deze documentaire opnieuw horen. Over de vraag of het zin heeft om het verleden op te rakelen en over gebeurtenissen die eigenlijk geen naam mogen hebben, maar die toch blijvende gevolgen kunnen hebben voor zij die het meemaken.

De industrie - Afl. 2

Een zesdelige radio-serie over wiettelers, coke-baronnen, xtc-koeriers en wat dies meer zij, die vertellen over de kick van hun illegale werk in de drugsindustrie - en de stress die dat met zich meebrengt.

Interviews en presentatie: Mirka Duijn en Remy van den Brand.

De Industrie bestaat uit een online interactieve documentaire, een tv-uitzending van Andere Tijden en een radio-/ podcastserie.
De Industrie is een co-productie van de VPRO en Submarine.