Het Mannenprobleem & De industrie - Afl.6

Radio Doc

NTR, VPRO

Wat verliezen we, als we mannelijkheid verliezen? Hoe voelt het om mannelijk te zijn en wat moet je ervoor doen? En wat is nou precies het mannenprobleem? En de laatste aflevering van de korte documentaireserie De industrie.

Het Mannenprobleem

Er is iets aan de hand met de mannen in Nederland. ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ vraagt de een, terwijl de ander ‘Nog meer voor mannen’ doet. Enkelen luiden de noodklok: ze spreken van een gefeminiseerde maatschappij, en zien geen ruimte meer voor mannelijkheid in onze samenleving.

Radiomaker Nikki Dekker vraagt zich af wat er hier precies op het spel staat. Wat verliezen we, als we mannelijkheid verliezen? Hoe voelt het om mannelijk te zijn en wat moet je ervoor doen? En wat is nou precies het mannenprobleem?

Nikki gaat ten rade bij vrachtwagenchauffeur Martin, die zich nog ouderwets simpel tot zijn mannelijkheid verhoudt, en met lichte verbazing naar de veranderende wereld kijkt. Ze spreekt met striptekenaar Wide Vercnocke, die al jaren mannenlichamen tekent, over de kracht en het falen van de man.

Schrijver Myrthe van der Meer geeft een duiding van de mannelijke manier van in de wereld staan, Melvin vertelt over zijn tijd tussen de onhoudbare jongens op het speciaal onderwijs, en transgender Maik reflecteert op de hokjes waar we steeds opnieuw in geduwd worden.

De industrie - Afl. 6

Een zesdelige radio-serie over wiettelers, coke-baronnen, xtc-koeriers en wat dies meer zij, die vertellen over de kick van hun illegale werk in de drugsindustrie - en de stress die dat met zich meebrengt.

Interviews en presentatie: Mirka Duijn en Remy van den Brand.

De Industrie bestaat uit een online interactieve documentaire, een tv-uitzending van Andere Tijden en een radio-/ podcastserie. De Industrie is een co-productie van de VPRO en Submarine.