Hannah en Nika & De industrie Afl. 4

Radio Doc

NTR, VPRO

Radioportret van de 24-jarige dichteres Hannah van Binsbergen, jongste winnares ooit van de VSB-poëzieprijs 2017 voor haar bundel Kwaad gesternte. Tom Rooduijn spreekt met haar over leven en werk en bezoekt voor de dichteres belangrijke locaties. Samen doen ze bij uitgeverij Vleugels een bundel verschijnen met in het Nederlands vertaalde gedichten van de door Van Binsbergen bewonderde Russische dichteres Nika Toerbina (1974 – 2002).

Hannah en Nika

Een radioportret van Hannah van Binsbergen.

Hannah van Binsbergen (1993), student filosofie, werd vorig jaar onderscheiden met de VSB-poëzieprijs voor haar bundel Kwaad gesternte (Atlas Contact, 2016). In haar poëzie en beschouwingen in De Gids toont Van Binsbergen zich een buitenstaander die zich verwonderd en niet zelden gepijnigd verhoudt tot de gereguleerde buitenwereld. Maar ook haar binnenwereld en eigen metier ontsnappen niet aan een melancholieke analyse. Zoals in Het poëtariaat (De Gids, 5/2016): ‘Ik behoor tot een verschrikkelijke klasse die geld toe verwacht voor een bekentenis, lieve lezers lastigvalt met de ranzige details van haar eigen wanhoop (...).’ 

In opdracht van het Letterenfonds en de VPRO schreef Hannah van Binsbergen het hoorspel Nika dat op 22 december wordt uitgezonden op NPO Radio 1. Uitgangspunt voor dit hoorspel vormt de Russische dichteres Nika Toerbina (1974 – 2002), die op haar tiende jaar een bundel publiceerde waarvan de zelf ingesproken versie op langspeelplaat een groot succes in Rusland werd. Toerbina maakte op haar 27-ste een eind aan haar leven. Nog altijd is Toerbina’s werk in Rusland bekend en geliefd. 

In deze aflevering van RadioDoc onderzoekt Tom Rooduijn samen met Van Binsbergen en met behulp van de slavist Lennard van Uffelen te Moskou het werk en korte leven van Nika Toerbina. Gezamenlijk doen Rooduijn en Van Binsbergen bij uitgeverij Vleugels een eerste Nederlandse vertaling van haar werk verschijnen, ‘Mijn leven is een schetsblad’. Via haar fascinatie voor het Russische poëziefenomeen dringt deze documentaire nader door tot het werk, de gedachtewereld en de wanhoop van Hannah van Binsbergen.

 

De industrie - Afl. 4

Een zesdelige radio-serie over wiettelers, coke-baronnen, xtc-koeriers en wat dies meer zij, die vertellen over de kick van hun illegale werk in de drugsindustrie - en de stress die dat met zich meebrengt.

In aflevering vier is de hoofdrol voor Inge, die bakken met geld verdient als 'makelaar voor de wietindustrie'.

Interviews en presentatie: Mirka Duijn en Remy van den Brand.

De Industrie bestaat uit een online interactieve documentaire, een tv-uitzending van Andere Tijden en een radio-/ podcastserie. De Industrie is een co-productie van de VPRO en Submarine.