Gevangen in Panama & Tikkende Tijdbom

Radio Doc

NTR, VPRO

In november 2016 werd de Nederlandse journalist Okke Ornstein in Panama gearresteerd en in een gevangenis opgesloten vanwege zijn kritische artikelen over fraude en corruptie in dat land. En in deze aflevering documentairemaakster Charlotte van Driesten. Vanwege het erfelijke borstkanker-gen is de afweging om al dan niet een preventieve operatie te ondergaan bij haar nijpender.

Gevangen in Panama

Ornstein werkte sinds 2000 in Panama, waar hij radioreportages maakte en een weblog schreef over o.a. zakenlieden die investeringen met grote winstkansen aanboden, maar hun klanten van hun inleg beroofden. Enkele van die zakenlieden sleepten Ornstein voor het gerecht wegens 'smaad' en 'belediging' en Ornstein werd, zonder dat hij de kans kreeg zich te verdedigen, tot 38 maanden cel veroordeeld.  

Zijn collega en goed vriend Gilles Frenken reisde naar Panama, zocht Ornstein op in de gevangenis, en volgde de acties achter de schermen om Ornstein weer op vrije voeten te krijgen.  

Tikkende tijdbom

Afgelopen vrijdag werd bekend dat er een onderzoek wordt gestart naar DCIS, het voorstadium van borstkanker. Vrouwen met een dergelijke diagnose worden vaak geopereerd en soms ook bestraald. Terwijl dit volgens patholoog Jelle Wesseling van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in veel gevallen misschien niet nodig is.

Documentairemaakster Charlotte van Driesten zit in een ernstiger situatie. Vanwege het erfelijke borstkanker-gen is de afweging om al dan niet een preventieve operatie te ondergaan bij haar nijpender. In ‘Tikkende tijdbom’ maakt ze ons deelgenoot van haar situatie…

Charlotte van Driesten maakte dit radioverhaal in eerste instantie voor zichzelf om een beslissing te kunnen nemen voor haar toekomst. Ook koos zij dit onderwerp voor haar afstudeerproductie aan de opleiding journalistiek van de Hogeschool Windesheim. Daarbij werd ze ondersteund door docent Willem de Haan, documentairemaakster Kim Faber, technicus Alfred Koster en Radio-doc-redacteur Anton de Goede.