De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic

Radio Doc

NTR, VPRO

Een verhaal over vlees, ijs, donuts en vluchtelingen die weigeren vluchteling te zijn.

De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic

Als Adi en Narcisa Omerovic tijdens de Balkanoorlog uit Sarajevo naar Nederland komen, hebben ze alles achter moeten laten. Toch weigeren ze hulp en willen ze ook geen vluchtelingenstatus. Dit is zo’n opmerkelijk besluit dat de vreemdelingendienst het in eerste instantie niet accepteert. Maar de familie Omerovic houdt voet bij stuk. Om hun zelfstandigheid, vrijheid en waardigheid te behouden,willen ze geen steun van de overheid.

Na een lange strijd met de vreemdelingendienst, krijgt het gezin uiteindelijk toestemming om in Nederland te blijven buiten het asielzoekerscentrum. Maar het valt niet mee om hier op eigen kracht te overleven. Om rond te komen verkoopt Adi, die eigenlijk architect is, ijs aan junks bij perron nul. Zijn vrouw, die in Sarajevo een chique kledingzaak had, werkt aan de lopende band in de vleesfabriek.Als ze niks anders meer kunnen verzinnen, gaan ze donuts verkopen op het schoolplein.

Na jaren ploeteren weten ze hun leven eindelijk weer op orde te krijgen.Ze zijn zelfs zeer succesvol. Maar op een dag laten ze alles achter wat ze hebben opgebouwd, om weer helemaal opnieuw te beginnen. In twintig jaar maakt dit Bosnische gezin zoveel mee, dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat het allemaal in één leven past.

Een verhaal in negen hoofdstukken, gemaakt door Jennifer Pettersson en Jair Stein. Research: Ditteke Mensink, Tatjana Mirkovic en Esma Linnemann.

Dit verhaal werd eerder uitgezonden in Plots, de 34-delige serie voor de VPRO Radio, die in 2013 de Zilveren Reissmicrofoon won.