De levensader van Pierre Courbois

Radio Doc & Zika

NTR, VPRO

Wanneer jazzdrummer Pierre Courbois in de zomer van 2015 onderweg is naar zijn vakantiehuis in Zuid-Frankrijk, krijgt hij een hartinfarct. Hij heeft even vakantie in het jaar waarin hij vijfenzeventig is geworden. Een kroonjaar dat hij viert met een jubileumtournee door Nederland. En in deze aflevering over de vraag 'Wat de doen als je een kinderwens hebt als je in een gebied woont waar het Zika-virus heerst?'.

De levensader van Pierre Courbois

Om zijn hart te repareren halen de artsen een ader uit zijn been. Het been dat zo belangrijk is voor een drummer. Het doktersadvies luidt: twee jaar niet achter het drumstel. Is het een optie voor Pierre om te stoppen, midden in deze belangrijke tournee? Wat hij het liefste doet, vormt ineens een bedreiging.

Een programma van Mijke van Wijk en Frank Jochemsen.

Zika

Het zikavirus zorgde een jaar gelden voor wereldwijde paniek na een uitbraak in Brazilië. Duizenden baby’s werden geboren met een te kleine schedel. Verontrust vroegen wij ons af of de Nederlandse sporters wel veilig naar Rio konden afreizen voor de Olympische Spelen.

Het evenement hebben we overleefd. Nu horen we nauwelijks nog over het zikavirus dat vooral voor zwangeren gevaarlijk blijft. Het is een ver-van-ons-bed-show. Behalve als je in Brazilië woont, zoals correspondent Katy Sherriff. Wat de doen als je een kinderwens hebt?