De burger en de buttplug & Sterk water - Afl.2: Man over boord

Radio Doc

NTR, VPRO

Waar kunst in een museum voorzichtig wordt benaderd, lijken kunstwerken in de openbare ruimte publiek bezit, iedereen heeft er een mening over. En in deze uitzending aflevering 2 van de korte documentaireserie Sterk water: Man over boord.

De burger en de buttplug

Waar kunst in een museum voorzichtig wordt benaderd, lijken kunstwerken in de openbare ruimte publiek bezit, iedereen heeft er een mening over. Bewoners komen in opstand omdat ze een kunstwerk onzinnig of aanstootgevend vinden. Bestuurders worden belaagd en uitgejouwd. In dit tumult moet de kunstenaar zich staande zien te houden. Maar welke rol heeft kunst in de openbare ruimte? Is het alleen stadsverfraaiing of kan een kunstwerk ook andere functies vervullen?

De documentaire De Burger en de Buttplug volgt een aantal kunstwerken op hun hindernistocht door de openbare ruimte. Met o.a. aandacht aan Westland Wells, waar bewoners een rechtszaak aanspanden om de komst van een videokunstwerk tegen te houden. En het beeld Santa Claus in Rotterdam, waar een bruine kabouter met een anaaldildo lang de gemoederen bezig hield.

Een documentaire van Prosper de Roos. Eindredactie Jair Stein.

Sterk water - Afl. 2: Man over boord

Aflevering 2 van Sterk Water. Man over boord.  Een gevreesde uitdrukking voor de honderden zeevaarders op Terschelling. Want als iemand aan boord dit roept, is de nachtmerrie begonnen.

Op een stormachtige nacht in oktober wordt Wieb - een van de bemanningsleden van het schip de Friendship - wakker van een tikkend geluid tegen zijn slaapcabine. Hij loopt naar het dek om het loszittende werktuig vast te zetten, maar dan glijdt hij uit….en valt overboord. In de ijskoude en kolkende zee. Een bloedstollend verhaal over hoe je leven getekend kan worden door het lot van anderen.

Sterk Water is een serie van Babette Rijkhoff & VPRO Dorst.