Bevergekte & Ze namen hem mee

Radio Doc

NTR, VPRO

Je moet er in New York goed voor zoeken, maar als het je eenmaal opvalt, zie je ze overal: bevers. En een documentaire over het leed van particuliere eigenaren van gevederde huisdieren tijdens de uitbraak van het vogelgriepvirus in 2002.

Bevergekte

Je vindt ze op gebouwen van de overheid, muurschilderingen, zelfs op de badge van elke New Yorkse politieagent. Wat doet die bever daar?

In een poging het antwoord te vinden komen we terecht bij milieukundige Dr. Joop Varekamp (Wesleyan University, Connecticut). Hij heeft een bijzonder verhaal over mode, syfilis, milieuvervuiling en klimaatverandering, waarbij de invloed van de bever groter is dan gedacht. 

"Bevergekte" van Edda Heinsman

Ze namen hem mee

Deze documentaire gaat over de uitbraak van de vogelgriep in 2002 die grote delen van Nederland raakte. De beelden van het ruimen van bedrijven de afgezette gebieden staan nog steeds op het netvlies. Geheel in overeenkomst met het plan van aanpak van de overheid in een dergelijke crisis. Maar ieder verhaal heeft twee kanten.

Naast de pluimveehouderijen werden ook private eigenaren van ganzen, kippen en eenden geconfronteerd met de harde werkelijkheid. Hun geliefde huisdieren moesten worden afgemaakt.

Een documentaire van Tal Saried