Podcast Special

Radio Doc

NTR

Deze week in Radio Doc een selectie van bijzondere podcasts van eigen bodem met verhalen uit o.a. MakersRadio en De Kostgangers. En aflevering 11 van Het leven, een gebruiksaanwijzing: Hoe een ander te veranderen.

Plastic Jagers – Uit: MakersRadio

MakersRadio is een verhalende podcast over wetenschap en cultuur, gemaakt door Richard den Haring en René van Es. De reeks wordt gekenmerkt door gedurfde montage, spannende soundscapes en broodnuchtere voice overs.

In dit verhaal volgen we avonturier Merijn Tinga, die in 2015 zijn hele gezin meenam op zeilreis over de Oostzee. Na afloop van de reis werd Tinga voor de rechter gedaagd. Wat ging er mis?

Resonanties – Uit: De Kostgangers

De Kostgangers is een serie verhalen over de menselijke ervaring vanuit de economie, de kunst of de exacte wetenschap. De nieuwsgierigheid van radiomakers Geert van de Wetering en Daniële Emans staat in de reeks centraal, en dat betekent dat alle mogelijke onderwerpen aan bod kunnen komen: van een conflict over het design van een kunstboek tot de vraag wat er overblijft van gemeenschapszin als een dorp ingesneeuwd raakt.

De laatste aflevering staat geheel in het teken van resonanties, met verhalen over o.a. de snaartheorie en een geniale roofspin die de trillingen van een dood blaadje perfect nabootst. Het verhaal dat wij laten horen van deze uitzending gaat over de vraag wanneer muziek vals is, en hoe een wonderschoon concert ineens onverdraaglijk kan worden.

Het leven, een gebruiksaanwijzing Afl. 11 - Hoe een ander te veranderen

Het is al moeilijk genoeg om jezelf in de hand te houden, maar anderen zijn al helemaal niet te sturen. Terwijl het leven zoveel fijner zou zijn als de mensen om ons heen gewoon deden wat wij wilden. De hoofdpersonen in deze aflevering onderzoeken wat het beste werkt om wenselijk gedrag te bevorderen bij familie en zelfs bij wildvreemden.

Addie krijgt van de gemeente de opdracht om iets te doen aan rondslingerend vuil. Maar hoe kan hij een anonieme groep mensen duidelijk maken dat ze iets verkeerd doen?

Lara heeft haar dochter bijgebracht om goed op te ruimen en haar spullen altijd op dezelfde plek te leggen. Die opvoeding heeft misschien iets te goed gewerkt...

Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson en Stef Visjager