Nadja's nalatenschap & Roes #2

Radio Doc

NTR

Documentaire over Nadja van de Franse schrijver André Breton (1896 – 1966). Tom Rooduijn volgt in Parijs de voetsporen van de surrealist Breton en reconstrueert de kortstondige liefdesgeschiedenis uit diens bekendste roman. En deze week aflevering 2 van de vierdelige serie Roes.

Als gids fungeert Hester Albach, auteur van het in Frankrijk verschenen Léona, héroïne du surréalisme. De vrouw naar wie Breton zijn boek noemt heet in werkelijkheid Léona Delcourt, ontdekte Albach.

Deze week is het 75 jaar geleden dat ‘Nadja’ op 38-jarige leeftijd overleed in een krankzinnigengesticht bij Lille. In de documentaire komen ook surrealisme-kenner Her de Vries, bezorger van de 34 wanhopige brieven en tekeningen die ‘Nadja’ aan Breton stuurde, en Nadja-vertaler Laurens van Krevelen aan het woord.  

Roes aflevering 2: Feesten om te leven

Deze week in aflevering 2 van de vierdelige serie Roes: Het feest of ‘de roes’ wordt vaak gezien als een ontsnapping aan de werkelijkheid, terwijl de roes ook therapeutisch zijn. Of sterker zelfs: noodzakelijk.

Roes is een vierdelige audioreeks bedacht en gemaakt door Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys in samenwerking met Dorst, het audiovisuele lab van de VPRO. Ga voor meer radioverhalen van jong talent naar vpro.nl/dorst.