Panama laat de Nederlandse journalist Okke Ornstein vrij. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat president Varela de journalist gratie heeft verleend. De NOS meldt dat Ornstein mogelijk vrijdag de gevangenis kan verlaten, mits er geen bezwaar wordt aangetekend.

Okke Ornstein woont en werkt in Panama en werd avorige maand na een bezoek aan Nederland bij thuiskomst in Panama gearresteerd. Hij zat vast in verband met enkele artikelen die hij op zijn blog schreef over de dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. Er hing hem een straf van 40 maanden boven het hoofd.

Journalist en documentairemaker Okke Ornstein maakt sinds 2011 regelmatig documentaires voor Radio Doc. In 2011 maakte hij in Panama de documentaire Drugskanaal, over drugsbendes in Panama.

Hierna maakte hij in Panama documentaires over de controverse rond een nieuw te bouwen stuwdam ‚Barro Blanco’ en over de in 2014 in panama verdwenen meisjes. Hij maakte de afgelopen anderhalf jaar hij ook een drieluik over de vluchtelingenproblematiek in Europa, waaronder de documentaire Kos over het door vluchtelingen overspoelde Griekse eiland.

Okke Ornstein woont en werkt in Panama en werd afgelopen dinsdag na een bezoek aan Nederland bij thuiskomst in Panama gearresteerd. Hij zit vast in verband met enkele artikelen die hij op zijn blog schreef over de dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. Er hangt hem een straf van 40 maanden boven het hoofd.

Ornstein is in Panama op zijn blog vooral actief met verhalen over corruptie en fraudezaken. De NVJ veroordeelt zijn arrestatie scherp en tracht samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade ter plaatse Ornstein zo spoedig mogelijk vrij te krijgen en ervoor te zorgen dat hij de beschikking krijgt over adequate juridische bijstand.